terrorister
Utrikes

Nästan 150 000 mördade i islamistiska terrordåd sedan 11 september-attackerna

Publicerad 5/2/2019
Annons

Under de 18 åren sedan 11 september 2001, då terrorgruppen al-Qaida genomförde en rad koordinerade attacker i USA som dödade 2 996 och skadade över 6 000 personer, har 31 221 ytterligare terrordåd genomförts i vilka 146 811 människoliv skördats.

Bakom sammanställningen står den tyska tidningen Welt am Sonntag. Terrordåd utförda av diverse islamistgrupper med jämna mellanrum har närmast blivit den nya normen – senast i Sri Lanka massakrerades omkring 250 människor då IS-terrorister riktat in sig på påskfirande kristna. Även i Europa är de numera frekvent förekommande i de länder vars gränser stod på vid gavel i samband med migrantkrisen 2015.

Bernhard Blumenau på Centrum för studier i terrorism och politiskt våld vid universitetet St. Andrews i Skottland pekar ut islamistisk terrorism som den största utmaningen.

Skälet till att antalet är högre idag är att islamistisk terrorism inte förekom i Europa förrän efter 1980-talet. Då var det istället separatistiska och extremistiska grupperingar som stod för det slags våldet. Spanien och Nordirland var speciellt utsatta.

Globalt sett är islamistisk terrorism den mest dödliga och de flesta dåden sker utanför västvärlden. Inte sällan är offren andra muslimer.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons