stå upp för sverige

Faksimil: Facebook

Inrikes

Näthatsgranskaren anmälde grundaren till ”Stå upp för Sverige” – nu överklagas domen till Högsta domstolen

Publicerad 1/9/2021
Annons

Administratören för Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” dömdes i juni 2019 av tingsrätten för att inte ha raderat ”rasistiska kommentarer” som andra gruppmedlemmar hade skrivit. Det var den så kallade Näthatsgranskaren, Tomas Åberg, som anmälde honom.Nu överklagar administratören domen, rapporterar SVT.

För två år sedan anmäldes grundaren av Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” av Näthatsgranskaren Tomas Åberg för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen. Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur Åberg gjort karriär och tjänat miljonbelopp av skattepengar på att massanmäla pensionärer tillika invandringskritiker, men också om hans förflutna som djurplågare. Han belades tidigare med djurhållningsförbud efter att på sin gård i Närke låtit ett flertal jakar svälta ihjäl.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren lät sina djur svälta ihjäl – hyllas nu som antirasistisk hjälte av Agria Djurförsäkring

Enligt BBS-lagen kan en person som ligger bakom en digital anslagstavla, exempelvis en Facebook-grupp, vara ansvarig för allt som skrivs där av samtliga medlemmar. En administratör är således skyldig att ta bort alla kommentarer som kan vara olagliga inom ”rimlig tid” – även om han eller hon inte själv skrivit kommentarerna.

LÄS ÄVEN: SVT hjälper Näthatsgranskaren tysta invandringskritiker på Facebook

Administratören nekar till brott

Eskilstuna tingsrätt dömde administratören till villkorlig dom och dagsböter för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor vid åtta tillfällen, mot administratörens nekande. Rättegången uppmärksammades bland annat för att lagen bara tillämpats en gång tidigare.

Domen överklagades till Svea hovrätt. I december 2020 kom de med sitt utlåtande. Hovrätten ansåg också att Eskilstunabon är skyldig, och menar att han begått brotten genom grov oaktsamhet. Hovrätten dömde honom också till villkorlig dom, men valde att sänka dagsbötesbeloppet från 60 stycken om 320 kronor till 30 stycken om 180 kronor.

Rätten sänkte också kostnaden som mannen skulle betala till staten för försvarskostnader på grund av att mannen inte längre har fast anställning och därmed försämrad ekonomi.

Överklagas till högsta instansen

Gruppen startades som en stödgrupp för Örebropolisen Peter Springare som tröttnade på att politisk korrekthet hindrar sanningen från att nå allmänheten. Nu väljer administratören för gruppen att överklaga domen till Högsta domstolen. Han hoppas på att bli helt frikänd och menar att han inte alls lät bli att ta bort de hatiska kommentarerna med flit eller genom grov oaktsamhet.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren på skattefinansierad skräckturné – ska hota pensionärerna med polisen

I överklagan till Högsta domstolen skriver administratörens advokat att lagen om elektroniska anslagstavlor saknar praxis och att det här målet därför skulle behöva ett prejudikat inför framtida fall.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons