Ett försök att kombinera nationaldagen med firandet av ramadan på ett lokalt kulturhus i Jakobsberg misslyckades, uppger sajten Samtiden. Kort efter annonseringen ändrade kulturhuset evenemanget – och då blev enbart den muslimska festivalen Eid kvar. ”Vill man slå ett slag för integrationen ska man se till att de sitter och käkar sill och köttbullar på nationaldagen, och inte halalkorv!” säger SDs viceordförande i Järfälla.

Kommunens kulturhus ”Huset på Höjden” ville först kombinera nationaldagsfirandet med den muslimska festivalen Eid som betecknar slutet på fastemånaden ramadan och firas den 4 juni i år:

Men efter protester från kommuninvånare ändrade kulturhuset sig och publicerade en ny annons på sin Facebook-sida där man kallar  det som hänt innan för ”ett missförstånd” och bedyrar att bara Eid kommer att firas på nationaldagen i kulturhuset.

Samhällsnytt har pratat med Wilhelm Eriksson, vice ordförande i SD Järfälla, som är starkt kritisk till upplägget:

– Vi har sett den här trenden länge i kommunen – där kommunanställda bedrivit en svenskfientlig linje.

Detta är inte första gången som kommunanställda använder sin maktposition för politisk aktivism, enligt honom. I slutet på 2000-talet ”sörjde” en lärare anställd på kommunen nationaldagen genom att ha flaggan på halv stång på sin skola. Detta eftersom han ville uppmärksamma farorna med nationalism.

– Man har förbjudit barn att sjunga nationalsången också. Det är tråkigt att den här linjen tillåts fortsätta, säger Eriksson till oss.

Är det något som kommer från kommunledningens sida?

– Jag skulle säga att det här tillåts fortgå från kommunledningens sida. Man har inte satt ned foten mot den svenskfientlighet som finns hos kommunens personal och inom kommunala verksamheter. Kommunledningen försvarar det då med att det finns ett nationaldagsfirande på en annan plats och det är dit man får gå om man vill fira nationaldagen, medan de i Huset på Höjden får fira ramadan istället på nationaldagen.

Hur påverkar detta integrationen i området?

– Att sitta och urholka de svenska traditionerna är fruktansvärt kontraproduktivt för integrationen. Vill man slå ett slag för integrationen ska man se till att de sitter och käkar sill och köttbullar på nationaldagen, och inte halalkorv!

Enligt uppgifter från SCB tillhör Järfälla kommun de svenska kommuner med högst andel av befolkningen med utländsk bakgrund – 42,5% av kommuninvånarna hade utländsk bakgrund 2018, en ökning med 2% från året innan.

Samhällsnytt har sökt representanter från kulturhuset för en kommentar upprepande gånger under dagen, utan framgång.