Polens sedan tidigare regerande parti Lag och Rättvisa verkar nu ha vunnit parlamentsvalet enligt delar av det officiella resultatet. De främsta oppositionspartierna hoppades på tillräckligt stöd av polska folket för att bilda en koalitionsregering, men så tycks inte fallet ha blivit. 

Enligt en Ipsos-undersökning, som baserats på data från 42% av vallokalerna som publicerades tidigt på måndagen, beräknas en vinst för Lag och Rättvisa med 49,3% av rösterna. Oppositionen Medborgarkoalitionen kom på andra plats med 22,3%, enligt Ipsos.

Polens vänsterallians fick totalt 10,9% i undersökningen och ytterhögerpartiet Konfederation fick 6,6%.

Om detta resultat blir verklighet när alla röster är räknade så skulle det kunna innebära en absolut majoritet för nationalistiska Lag och Rättvisa. De skulle kunna få 239 platser av 460 möjliga i polska sejmen, parlamentets underhus, Polens viktigaste lagstiftande organ.

De preliminära officiella resultaten beräknas inkomma senare under måndagen.

– Vi har en seger: trots en kraftfull front lyckades vi vinna, sade Jaroslaw Kaczynski, partiledare för Lag och Rättvisa, på söndagskvällen. Han noterar dock att nuvarande undersökningar inte är det slutgiltiga resultatet.

I förra valet för fyra år sedan fick PiS 37,6 procent av rösterna, vilket gör att de ökar kraftigt i årets val. I skrivande stund, när 72 procent av vallokalerna är räknande, ser de ut att få omkring 45 procent av rösterna.

Lag och Rättvisa jämnar ut skillnader
Lag och Rättvisa är det första partiet sedan kommunismens fall att bryta med åtstramningar från tidigare regeringar, uppger DW. De tidigare regeringarna hade en fri marknadspolitik som förvandlade den kommunistiska ekonomin till en av Europas mest dynamiska. Många polacker lämnades dock ute under den omvandlingen vilket ledde till stora klyftor och missnöje.

Detta har Lag och Rättvisa behandlat skickligt med populära program för att avskaffa eliten i samhället genom att göra det mer jämställt. Ett exempel på ett sådant är ett barnbidragssystem som varje månad ger 500 zloty (1258 svenska kronor) till familjer – per barn. Partiet lägger också stort fokus på reformer inom rättsväsendet.