eu flagga

Foto: Xavier Häpe.

Utrikes

Nationalistiska partier väntas gå framåt starkt i EU-valet

Publicerad 2/21/2019
Annons

De första prognoserna inför sommarens EU-val visar att tyska, franska och italienska nationalistpartier kommer ta fler mandat. Så kallade populistpartier är nu jämnstarka med socialdemokratiska partier i Europa.

Enligt opinionsmätningar kommer italienska Lega få 21 fler parlamentariker och bli det enskilt näst största partiet i EU-parlamentet, och samtidigt göra så att den nationalistiska partigruppen ENF växer. Även Femstjärnerörelsen väntas öka. Marine Le Pens Rassemblement National spås också få 21 fler parlamentariker och i Tyskland tros Alternative für Deutschland få tolv mandat.

I de största EU-länderna går socialdemokraterna kraftigt bakåt enligt opinionsmätningarna – i både Frankrike och Italien väntas de mer än halveras. Även i Tyskland kommer de att tappa.

Dubbelt så stark som liberalismen
– Populismen som politisk kraft i Europa är nu dubbelt så stark som liberalismen och jämnstark med socialdemokratin. Det är ett historiskt skifte vi ser, säger Andreas Johansson Heinö, förlagschef på Timbro till Europaportalen.

Det är nästan uteslutande så kallade populistpartier som påstås tillhöra högern som stått för utvecklingen, medan stödet stagnerat för motsvarande partier på vänsterkanten.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
489Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons