I en video som fått stor spridning på sociala medier talar Santiago Abascal, partiledare för det nationalkonservativa partiet Vox i Spanien, om islam som han menar utgör ett hot och är helt oförenligt med det spanska samhället. Han varnar också för de framtida konsekvenserna av ett alltmer islamiserat samhälle.

Det var den 10 maj som Abascal publicerade videon.

– Oförenliga livsstilar kan inte samexistera i samma grannskap utan att orsaka enorm skada. Islam är oförenligt med väst, säger han.

Vidare uttryckte Abascal oro över vad han uppfattar som en konflikt mellan civilisationer som utspelar sig i Spanien.

– Vissa människor tror att oförenliga sätt att leva kan samexistera. Nej. Inkompatibla sätt att leva kan inte samexistera i ett grannskap.

LÄS ÄVEN: ’Svensk’ efterlyst i Spanien

Han framhöll specifikt närvaron av shariaanhängande beslöjade flickor i Katalonien som ett synligt tecken på intrång av islamisk lag och urholkning av västerländska demokratiska principer.

Abascal hymlar inte med sin åsikt om att muslimska invandrare utgör ett direkt hot mot Spaniens sociala struktur och nationella identitet. Han varnar för självgodhet med hänvisning till budskap som förespråkar att demokratin ersätts med sharia i Europa. Han beskriver de potentiella konsekvenserna av denna ideologiska sammandrabbning, inklusive den dödliga förföljelsen av hbtq-personer och kvävningen av individuella friheter.

I videon förutspår han också en skrämmande framtid för spanska flickor som kommer att bli tvungna att anpassa sig efter muslimsk klädkod.

Obekväm sanning

Vox-ledaren uppmanar spanjorer att konfrontera verkligheten av identitetsproblem som härrör från kulturella skillnader. Trots förväntade anklagelser om främlingsfientlighet förblir Abascal orubblig i sitt påstående om att hans budskap bottnar i sanning snarare än fördomar.

– Visst finns det identitetsproblem. Och detta måste sägas. Och någon kommer att säga: ”Detta är främlingsfientligt.” Kalla det vad du vill. Det här är sanningen, avslutar han.