Erik Fichtelius presenterade i början av mars sitt förslag till nationell biblioteksstrategi för regeringen. Förslaget heter Demokratins skattkammare, men syftar till att förvandla bibliotek till propagandacentraler mot ”mörka krafter”. För sitt arbete belönades Fichtelius den 29 mars med Kungliga bibliotekets Klemmingmedalj. Tidigare har han fått sparken två gånger från SVT för sin otillbörliga relation till makten.

Från 2015 ledde Fichtelius Kungliga bibliotekets regeringsuppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi som nyligen överlämnades till regeringen. Strategin har ett separat kapitel som heter Demokrati. I det konstaterar Fichtelius följande:

”I tider när demokratin hotas av mörka krafter över hela världen blir bibliotekens roll och uppgift allt viktigare. Biblioteken är en femte statsmakt, en konstitutionell pelare som balanserar andra statsmakter.”

I en intervju till Sveriges Radio utvecklar han sina tankar:

– Vi har propaganda och filterbubblor där vi låser in oss i en åsiktskorridor och biblioteken fungerar som en motvikt, ett vaccin.

Samhällsnytt har bett Fichtelius att specificera vilka mörka krafter som han menar biblioteken ska bli en motvikt till:

– Det räcker det som vi har skrivit i strategin, svarar han kort.

Kan du ge ett exempel på mörka krafter som avses?

– Nej, jag ger inga exempel på det.

Varför det?

– Jag har inget mer att säga.

Erik Fichtelius har en gedigen bakgrund som journalist på public service. Bland annat har han varit chef för Sveriges Radios Ekoredaktion mellan 1987 och 1993 och vd för Utbildningsradion mellan 2009 och 2015. Han har även arbetat som politisk kommentator på SVTs Aktuellt men fick sparken efter att en för nära relation till makten uppdagades 2003. Det visade sig att mannen under lång tid i hemlighet träffat Göran Persson. På den tiden ansågs detta utgöra ett trovärdighetsproblem för SVT varpå Fichtelius fick lämna sin tjänst.

Mannen omplacerades till tjänsten som projektledare för 24Direkt på SVT24 men fick sparken även där bara tre år senare. Denna gång var orsaken att han med sin fru deltagit i en privat middag på Göran Perssons residens Harpsund. Sedan övernattade paret hos statsministern.

– Middagen var av privat karaktär och han hade hustrun med sig. Sådant kan ge oss förtroendeproblem som vi inte har råd med, särskilt inte under ett valår, kommenterade dåvarande informationsdirektör för SVT Helga Baagøe till Aftonbladet.

Den 29 mars belönades Fichtelius med Kungliga bibliotekets Klemmingmedalj. ”Utmärkelsen går till personer som på ett skickligt sätt gagnat hela Bibliotekssverige”,  skrev Kungliga biblioteket i ett pressmeddelande.