Nato 1

Foto: Pxhere/Nato

Inrikes

Nato-chefen: Vi tolererar inte att Ukraina förlorar kriget

Publicerad 10/11/2022
Annons

På tisdagskvällen höll Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg en pressträff inför veckans ministermöte i Bryssel där medlemsländerna bland annat ska diskutera mer stöd till Ukraina och alliansens kärnvapenplanering.

I samband med pressträffen talade Stoltenberg om den ryska kärnvapenretoriken och framförde att ett sådant krig inte kan vinnas – och aldrig bör utövas.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: Nato måste bomba Ryssland

Samtidigt som läget blir allt mer spänt mellan Ryssland och Nato står Stoltenberg fast vid att alliansen ska genomföra en kärnvapenövning nästa vecka.

– Det här är en rutinövning som sker varje år. Nu är rätt tillfälle att stå fast och säga att Nato finns på plats för att försvara alla sina medlemmar, sa Stoltenberg.

Sverige och Finland deltar

Vidare framförde Stoltenberg att medlemsländerna ska diskutera hur man ska skydda viktig infrastruktur efter sabotagen mot gasledningarna Nord stream 1 och 2. Händelserna har fått Nato att fördubbla sin flotta i både Östersjön och Nordsjön.

LÄS ÄVEN: Gazprom-fyndet 2015: Misstänkt Nato-bomb vid Nord stream

Den här veckan kommer även Sverige och Finland för första gången få delta i ett ministermöte som blivande medlemmar. Detta trots att både Ungern och Turkiet ännu inte har godkänt medlemskapen. Sverige och Finland kommer däremot inte att få delta när Nato diskuterar sin kärnvapenplanering.

”Så länge som det krävs”

I september medverkade Stoltenberg i en intervju med Reuters i vilken han flera gånger betonade att Nato är en ”försvarsallians” som ”inte söker konfrontation med Ryssland”. Men vid dagens pressträff sa Stoltenberg att Nato inte kan acceptera att Ryssland vinner konflikten. Stoltenberg kallar ett sådant scenario för både ett nederlag för alliansen och farligt för världen.

– Nato står med Ukraina så lång tid som det krävs.

– Det är viktigt för oss alla att Ukraina vinner kriget mot de invaderande ryska styrkorna. Om Putin vinner är det inte bara ett stort nederlag för ukrainarna, utan det kommer att bli ett nederlag och farligt för oss alla, eftersom det kommer att göra världen farligare och det kommer att göra oss mer sårbara för ytterligare rysk aggression.

Se hela pressträffen nedan:

Ryssland: Nato bekräftar sitt krig

Dmitrij Medvedev, tidigare Rysslands president och premiärminister och numera är vice ordförande för landets säkerhetsråd, skriver i en kommenterar på Telegram att Stoltenbergs uttalanden bekräftar att Nato befinner sig i ett krig mot Ryssland:

”Det snabbaste sättet att eskalera konflikten till konsekvenserna av ett världskrig är att tillhandahålla psykopaterna i Kiev vapensystemet MLRS med lång räckvidd.
De åldrande ledarna i Washington och uppkomlingarna i Nato bör åtminstone då och då använda sina hjärnor.
Vidare är uttalandet från Nato:s generalsekreterare – att en rysk seger skulle innebära ett nederlag för Nato – en direkt bekräftelse på att alliansen befinner sig i krig mot vårt land.”

LÄS ÄVEN: Trump kräver fredssamtal: ”Vi hamnar i tredje världskriget – sen finns inte planeten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons