Nato-länderna borde ”ta större risker” med den egna beredskapen, och skicka sina vapen till Ukraina. Den uppmaningen kommer nu från Rob Bauer, ordförande för Natos militära kommitté.

Bakgrunden är att kriget i Ukraina fortsatt går dåligt. Ryssland korsade förra veckan återigen gränsen norr om Ukrainas näst största stad Charkiv.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: ”Väldigt svår situation” när Ryssland anfaller vid ny front

Och längs stora delar av fronten har de ryska trupperna ryckt fram under våren. Bland annat har staden Robotajn, som erövrades av Ukraina under förra årets sommaroffensiv, nu återtagits av Ryssland.

”Ta större risker”

Rob Bauer uppmanar därför västmakterna att skicka mer vapen till Ukraina, för att till varje pris undvika en rysk seger. Uppmaningen framförs i en intervju med Dagens nyheter.

– Vi måste gräva djupare, lagren är inte tomma ännu, säger han och råder medlemsländerna att ”ta större risker” med sin beredskap.

Bauer menar att om Ryssland stoppas i Ukraina, så gör det inte så mycket om den egna militära beredskapen offras. Han är samtidigt kritisk till att vapenproduktionen i Nato-länderna inte ökat så mycket som han anser behövs för att kunna stå emot Ryssland.