Den till stor del skattefinansierade samt MP-kopplade miljölobbyorganisationen Naturskyddsföreningen propagerar nu för ett totalförbud av diesel och bensin. Gas, olja och allt fossilt ska enligt dem förbjudas år 2030 – och alla fordon som inte drivs av fossilfria medel ska skrotas.

Ett gäng olika organisationer har sedan 1970-talet hävdat varje år att vi har tio år på oss att rädda vår planet. I Naturskyddsföreningens senaste årsrapport hittar man meningen ”Vi har knappt tio år på oss att ställa om för att undvika en klimatkatastrof”, något som uppmärksammades tidigare i veckan av den borgerliga skribenten Rebecca Weidmo Uvell.

Föreningen efterfrågar radikala förändringar för att ”undvika en klimatkatastrof”. Ett totalförbud mot fossila bränslen är ett exempel på en sådan förändring. Samtidigt lever styrelsemedlemmarna inte som de lär – samtliga äger fossildrivna bilar.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet imploderar – nere på 2,8 procent

Ligger bakom tidigare miljötrender

Tidigare miljötrender som anammats i Sverige har börjat med just Naturskyddsföreningens uttalanden i miljödebatten – däribland trenden att köpa ekologiska varor.

90 miljoner av de 263 miljoner kronor som Naturskyddsföreningen omsätter varje år består av skattepengar. Ordförande Johanna Sandahl tjänar 66 000 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen kampanjar för att få svenskarna äta mer ’klimatvänligt’