En 19-årig man har gripits misstänkt för lördagens terrordåd mot en synagoga i Poway norr om San Diego i USA där en person mördades och ytterligare tre personer skadades.

Den misstänkte gärningsmannen är identifierad som John T. Earnest. Han uppges ha varit beväpnad med ett halvautomatiskt gevär av typ AR-15 och ha burit stridsutrustning när han gick in i synagogan där det pågick judiskt påskfirande, en av de viktigaste högtiderna inom judendom som firas till minne av folkets befrielse från slaveri i Egypten.

En tjänstledig gränsvakt som också befann sig i byggnaden tog fram sitt vapen och konfronterade Earnest innan han kunde döda fler. Det finns även uppgifter om att Earnest vapen ska ha krånglat i samband med skjutningen. Han flydde från området men bara en kort stund senare kontaktade han själv polisen och angav sig som skytten i synagogan, rapporterar Breitbart.


Synagogan tillhörande Chabad i San Diego

Dyrkar Adolf Hitler
På lördagen uppmärksammades ett manifest på internet som nu kopplas till Earnest. I manifestet nämns inte synagogan i Poway men författaren uppges beskriva hur han planerat en attack och antyder att judar ska dödas.

Det står även att författaren har inspirerats av terrordåden mot synagogan i Pittsburgh samt moskén på Nya Zeeland. Författaren säger sig även ha tänt eld på en närliggande moské under förra månaden. Vidare står att han inspireras av Adolf Hitler, Pittsburgh-terroristen Robert Bowers och terroristen på Nya Zeeland, Brenton Tarrant.

Många skyller felaktigt på Trump-supporters
I sociala medier är många snabba med att skylla dådet på anhängare av USA:s president men i manifestet som terroristen misstänkts ha författat uttrycks ett starkt hat mot Trump som han anser är en ”sionist”.

”Är du en Trump-supporter? Du menar sionisten, den judeälskande, anti-vita, förrädiska kuksugaren? Få mig inte att skratta.”

Trump uppmärksammade gränsvakten
Donald Trump kommenterade terrordådet vid ett flertal tillfällen på lördagen. I ett kampanjtal inför valet nästa år uppmärksammade presidenten den tjänstlediga gränsvakten som avbröt terroristen och räddade liv. Se video nedan.