Nedärvd essens

25 Shares

➤ DEBATT  Sedan Samtiden släppte sin film om Socialdemokraternas komprometterande historia – troligen för att slippa höra det uttjatade argumentet om SD:s “nazistiska rötter” – så har partiets politiska motståndare istället fokuserat på en mening i SD:s partiprogram, där man talar om nedärvd essens.

Skrivningen är visserligen korrekt men ger meningsmotståndare vatten på sin kvarn då man illvilligt tolkar frasen som ett bevis på rasbiologi. Dessa ord förväntas ge rasistiska rysningar och associera till tredje rikets idéer om underlägsna mänskliga raser och nazisternas grymma åtgärder för att befria mänskligheten från dessa, i deras tycke sämre element.

Givetvis föds varje människa med en unik uppsättning genetiska förutsättningar. Att anamma Stalins och Maos idé om att vi föds som tomma blad som kan formas till vad som helst, trodde man väl var en ideologi som för länge sedan förpassats till vetenskapshistoriens soptipp. Men tydligen inte, om man ska tro en mängd debattörer och självutnämnda genforskare som med hjälp av postmodernismens kunskapsförakt tycks vilja återuppliva “tabula rasa”-konceptet.

Läser man SD:s partiprogram så är det just denna ide som man vänder sig emot. Om vi inte föds som tomma blad så har vi följaktligen vissa medfödda egenskaper och talanger. Ett exempel på ett nedärvt anlag som alla människor föds med är förmågan att i tidig ålder lära sig ett språk. Ett annat förprogrammerat arv är varje barns strävan att stå och gå på två ben.

Om dessa två medfödda “essenser” undertrycks, som hos barn som lämnats åt sitt öde i djungeln (jämför Mowgli-myten) och uppfostrats av apor eller vargar och sedan återförs till civilisationen, har det visat sig vara väldigt svårt att senare lära de förvildade barnen att tala eller gå.

Miljön betyder följaktligen enormt mycket för en människas utveckling.  Men utan nedärvda anlag finns det inget som en nog så god miljö kan påverka. Är du inte musikalisk eller har bollsinne spelar det ingen roll hur mycket träning du lägger ner. Du blir inte nästa Beyoncé eller Ronaldo.

Essentialismen är en gammal filosofi som lanserades av Platon och Aristoteles, idéer som senare även anammades av tänkare under Upplysningen.  Tanken går ut på att det finns en avgörande kärna av vissa grundläggande egenskaper som definierar ett ting, Om man exempelvis avlägsnar de essentiella elementen från ett specifikt objekt måste det omdefinieras och kallas för något annat.

När Jimmie Åkesson nyligen utfrågades av SR Ekots reportrar pressades han att försöka förklara begreppet nedärvd essens och exemplifierade då med den generella skillnaden mellan kvinnor och män. Programledare Monica Saarinen bad honom då att beskriva denna skillnad, vilken hon inte verkade anse lika självklar som Åkesson. Det blev nästan löjeväckande infantilt när SD-ledaren, för att inte verka otrevlig, förklarade för den kvinnliga utfrågaren vad som skiljer män och kvinnor åt.

Dekonstruktiv postmodernism vill vända världen upp och ned genom att ifrågasätta alla objektiva sanningar och ersätta dem med subjektiva upplevelser av en verklighet, som man dessutom hävdar inte ens existerar. Vissa ord sägs vara så känslomässigt laddade att de är socialt förbjudna att överhuvudtaget nämna. Då genetik och arvsanlag ofta förknippas med rasbiologi är begrepp som “nedärvd essens” kontroversiella i vissas öron, eftersom det tolkas som att det skulle vara skillnad på folk och folk.

Det verkar vara där som skon klämmer. Förespråkarna av massinvandring tycks anse att även om man byter ut Sveriges etniska befolkning mot migranter från tredje världen så kommer dessa att på en generation eller två bli lika svenska som “Kalles kaviar”. Dessa gruppers etniska arv, som formats via hundratals generationer, förväntas inom några år vara helt utraderat, då den svenska atmosfären tydligen är så oemotståndligt integrerande.

Om exempelvis Haitis och Sveriges befolkning – som bägge är cirka tio miljoner – bytte plats så skulle enligt det resonemanget haitierna genast höja sin levnadsstandard med 30 gånger genom att blixtsnabbt anpassa sig till det högteknologiska svenska samhället. Detta medan de stackars nykaribiska svenskarna lika snabbt skulle förpassas till ett liv i evig fattigdom. Allt på grund av den allenarådande miljöns påverkan.

Med detta i åtanke är det därför förståeligt att vissa svenska politiker inte ser något som helst problem med det som många anser pågående folkutbytet. Inget revolutionerande kommer att hända då alla människor och folk är ömsesidigt utbytbara. Det finns helt enkelt inga ärftliga egenskaper som definierar eller särskiljer världens olika etniciteter. Vi är alla exakt lika menar jämlikhetsivrarna.

Detta är konsensus i dagens Sverige. Avviker du det minsta lilla från den trånga och dåligt upplysta åsiktskorridoren så misstänkliggörs du omgående av framför allt journalisterna. Biologi och genetik må ha med växter och djur att göra, men mänskligheten står över dessa naturens lagar. Tycker du att logiken haltar i detta resonemang är du per automatik Dr Josef Mengele.

Mitt tips till SD är att ta bort formuleringen ur partiprogrammet. Den kan bara misstolkas och förvrängas och kommer att så göras i de kommande valdebatterna. Partiets politiska motståndare kommer i brist på argument att hänga upp sig på och ifrågasätta vad som menas med uttrycket “nedärvd essens”, enbart för att ta billiga poäng på anklagelser om rasism. Mark my words!

Håkan Johansson

P S.  No human race is inferior. All races are superior (in one way or another).

 

25 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.