Robert Hannah (L) och Hillevi Larsson (S). Foto: Riksdagen

Robert Hannah (L) och Hillevi Larsson (S). Foto: Riksdagen

Inrikes

Nederlag för regeringen när riksdagen sade nej till barnäktenskap

Publicerad 3/22/2018
Annons

De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna körde igår över den rödgröna regeringen och röstade nej till barnäktenskap och månggifte. Under torsdagen är det många som upprörts i sociala medier över att S, MP och V försökt stoppa lagförslaget.

Nyanlända män från Mellanöstern som har minderåriga fruar eller är gifta med fler än en kvinna har diskuterats livligt den senaste tiden. Ska Sverige verkligen erkänna den typen av äktenskap, frågar sig många.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna säger nej till barngifte och polygami och har gemensamt lanserat ett förslag om att tillsätta en utredning för att ändra lagen. Och igår röstades förslaget igenom i riksdagen.

LÄS MER: BEKRÄFTAT: Nacka kommun köpte tre bostadsrätter för månggift nyanländ från Syrien

Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsätter sig sådana förbud. I en gemensam reservation skriver de att ”det inte helt kan uteslutas att situationer kan uppkomma där ett utländskt barnäktenskap bör erkännas för att Sverige ska leva upp till sina internationella åtaganden.”

Framför allt pekar de tre rödgröna partierna på ”EU-medborgarens rätt till fri rörlighet”. Barnäktenskap är inte minst vanligt bland romer och en förändrad svensk lagstiftning skulle kunna försvåra för dem att resa in i Sverige.

S: Svenska ungdomar har sex

I debatten innan gårdagens omröstning försökte den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson argumentera emot ett förbud mot barnäktenskap utifrån ett resonemang om att svenska ungdomar som är under arton år även de dejtar, har sex och ibland till och med lever och får barn ihop.

– Vi har ju flickor och pojkar i Sverige i dag, alltså svenska medborgare, som är sambo med varandra, som har sex med varandra, som lever tillsammans och som får barn tillsammans, sade hon.

Det fick Liberalernas Robert Hannah att reagera:

– Jag tycker att det är beklämmande att stå och jämföra ungdomar som frivilligt har valt att bo tillsammans med flickor som blivit bortgifta i sina hemländer. Det är ju det som har hänt: De blir bortgifta i sina hemländer. Att jämföra dessa situationer är nästan beklagligt, och jag hoppas verkligen inte att det är Socialdemokraternas linje, utbrast han.

De tre rödgröna partierna vill heller inte lagstifta om att ogiltigförklara polygama äktenskap som ingåtts utomlands. Istället vill de ”låta en utredning se över hur man kan hindra att utländska polygama äktenskap erkänns i Sverige”. I dagsläget finns enligt folkbokföringen 300 personer i Sverige som är gifta med fler än en person.

Att den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet inte ställer sig bakom de förbud mot barnäktenskap och polygami som oppositionen nu driver igenom rör upp starka känslor i sociala medier:

Tycker du att barnäktenskap ska vara förbjudet i Sverige, även om det ingåtts utomlands?

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons