Tusentals bönder i Nederländerna har sammanstrålat och åkt tillsammans till den administrativa huvudstaden Haag. Detta i en protest mot den som de anser repressiva miljöpolitik som deras koalitionsregering infört. Jordbruksminister Schouten säger att hon lyssnar på dem.

Demonstrationen har framkallats av ett förslag som koalitionspartiet D66 tagit fram. Förslaget går ut på att nederländsk djuruppfödning ska minskas för att uppfylla åtagandena om att minska utsläppen av kväve. Jordbruksorganisationerna säger att deras medlemmar är trötta på att politiker, media och aktivister framställer dem som förorenare och djurmisshandlare, enligt Dutch News NL.

LÄS ÄVEN: Hundratals forskare till FN: ”Det finns ingen klimatkris”

Hundratals av de bönder som deltar i manifestationen beslöt att tala till politikerna på bönders vis – de valde traktor som färdmedel. Detta bidrog till rekordstora trafikstockningar på nederländska vägar under tisdagsmorgonens rusningstimmar. Köerna var 4 mil bara på riksväg A2 mellan Utrecht och Haag, rapporterar Dutch News NL. Även ANWB Trafikinformation kommenterar på Twitter att det är den värsta morgonrusningen någonsin i landet.

Dutch News NL uppger att jordbrukarna var på väg till den stora gräsplanen Malieveld i nära anslutning till parlamentet. Där deltog tusentals upprörda demonstranter. Stadsstyrelsen i Haag hade gått med på att låta 75 traktorer komma till staden men resterande fick slussas vidare till olika parkeringsplatser i utkanten.

Här kan ni se en video som sammanfattar jordbrukarnas demonstration:

Jordbruksminister Carola Schouten höll tal inför bönderna på Malieveld. Hon sa att hon hör dem. Schouten fastslog även att antalet nötkreatur och grisar på holländska gårdar inte kommer att halveras under hennes ansvar.

LÄS ÄVEN: Göteborg tvingar elever till köttfria och ”klimatsmarta” måltider