I augusti 2019 dödades 17-åriga Rina Shnerb i ett terrorattentat på Västbanken. Två av personerna inblandade i dådet tillhörde den i USA och EU terrorklassade gruppen Folkfronten för Palestinas befrielse och avlönades delvis av den nederländska staten.

Det är Nederländernas utrikesminister Stef Blok och utvecklingsminister Sigrid Kaag som inför parlamentet på tisdagen tog upp frågan där man också erkände hur pengarna använts. Uppgifternas delgavs som ett svar på en fråga från tre högerpartier.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Ytterligare 1,5 miljarder till ’utvecklingssamarbete’ med Palestina

Utöver att tillhöra den terrorstämplade gruppen var 17-åriga Rina Shnerbs mördare även anställda av Unionen för jordbruksarbeteskommittéer till vilken Nederländernas representant i Ramallah lovat nästan 20 miljoner dollar under åren 2013-2021.

Lönen fick de utan att vara direkt involverade i unionens arbete som sponsrats med nederländska pengar. De fick även ackreditering som ”anställda av en partnerorganisation till den nederländska representationen”.

Stoppar utbetalningar

Uppgifterna har fått landet att omedelbart upphöra med utbetalningarna till unionen på obestämd tid medan en utredning pågår. Denna ska bland annat ska titta närmare på eventuella kopplingar mellan Folkfronten och unionen.

Andra länder som bidragit med pengar till unionen är Italien och Spanien.

LÄS ÄVEN: Palestinier våldtog och mördade judisk tonårstjej – hittades naken med halsen avskuren och magen uppsprättad