palme-skjuts-83652

Från inspelningen av TV-serien ”Den osannolike mördaren”.

Inrikes

Nedlagda Palmeutredningen kan komma att återupptas

Publicerad 1/8/2021
Annons

Det väckte stark kritik när chefsåklagaren för utredningen av mordet på Sveriges tidigare statsminister Olof Palme, Krister Petersson, förra året meddelade att utredningen läggs ned med hänvisning till att man tror att mördaren var den numera avlidne ”Skandiamannen” Stig Engström. Men nu flaggar Petersson för att utredningen kan komma att öppnas på nytt. Samtidigt spelas nu en TV-serie in där Engström framställs som mördaren.

Det var i juni förra året som Petersson på en uppmärksammad presskonferens meddelade att Palmeutredningen läggs ner. Skälet som angavs var att den man bedömer begick mordet – Stig Engström, anställd på Skandia i närheten av mordplatsen – är avliden och därför inte kan åtalas.

Utpekandet av Engström som mördare kritiserades och har även varit föremål för rättsligt efterspel för att utröna om det eventuellt kan klassas som brottet förtal av avliden. Presskonferensen upplevdes av många också som en antiklimax då den hade föregåtts av signaler från utredarna att man skulle komma med ett stort nytt avslöjande och genombrott i utredningen.

Den tunga kritiken har nu föranlett Krister Petersson att meddela att Palmeutredningen kan komma att öppnas igen. För att det ska ske krävs dock att det framkommer ”stark och kontrollerbar information”.

Ny TV-serie om mordet under inspelning

Just nu spelas en TV-serie in om Palmemordet in. Bakom serien står streamingjätten NetFlix. I filmen pekas Stig Engström ut som mördaren. Han spelas av komikern Robert Gustafsson.

Filmen bygger på boken ”Den osannolike mördaren” av Thomas Petterson. Serien har premiär under våren.

Palmemordet har tidigare varit föremål för filmatiseringar. 1998 kom filmen ”Sista kontraktet” med Mikael Persbrandt och brittiske skådespelaren Michael Kitchen i huvudrollerna där mordet framställs som en internationell konspiration. Filmen uppges vara baserad på en bok av en anonym författare bakom pseudonymen John W. Grows.

2013 sände SVT TV-serien ”En pilgrims död”, en filmatisering av Leif GW Perssons polisromaner. Palmemordet framställs här som en konspiration inom den svenska polisen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons