sr

Mikael Strandman/Radiohuset

Inrikes

Nedläggning av public service blir stridsfråga på SD:s partikongress

Publicerad 11/22/2017
Annons

➤ ”Hon sa att det första hon hade tänkt på när hon kom till Sverige var hur likt vår public service är deras iranska statstelevision.” Flera tunga SD-politiker anser att public service har förvandlats till ett propagandaverktyg och måste avvecklas.

På Sverigedemokraternas partikongress som hålls i Norrköping mellan den 23 och 26 november seglar frågan om den framtida public service-skatten upp som en av de viktigaste. Tidigare har Samhällsnytt kunnat berätta att SD gick ihop med de andra partierna för att säkra finansieringen av public service genom en ny tvångsskatt.

Partiledningens utspel orsakade ett ramaskri i sociala medier och bland gräsrötter. Jenny Piper, tidigare aktiv inom SD-Skåne och krönikör hos Samhällsnytt, har startat en namninsamling med krav på att stoppa den obligatoriska tv-skatten, som i skrivande stund har över 6 tusen underskrifter.

Och nu ställer sig flera tunga företrädare för SD bakom krav på att lägga ned public service helt. Fredrik Lindahl, som representerar SD i Vallentuna, Per Carlberg, SD:s gruppledare i landstingsfullmäktige i Stockholms län, Petter Nilsson, ordförande i SD-Västerbotten, samt flera andra politiskt aktiva Sverigedemokrater har skrivit under en motion som kommer att debatteras på Landsdagarna på lördag.

LÄS MER: SD stödjer propagandaskatten – ”SVT gör många bra program”

Mikael Strandman, civilingenjör och SD:s gruppledare i Norrtälje, står som motionär och lade redan 2013 fram en liknande motion. Han anser att frågan blir särskilt angelägen nu när den nya public service-skatten införs:

– Strategiskt är det förståeligt om man vill ha så många röster som möjligt i valet så ska man kanske inte lägga fram radikala förslag. Men samtidigt som folkrörelse måste vi ha en bärande idé. Och det här är någonting som man rent ideologiskt måste stå för. Ska vi ha en kortsiktig vinst i form av röster eller ska vi långsiktigt kunna säga att vi menar allvar med att vi vill ha en demokrati och en förändring av det här?

Strandman menar att public service i Sverige har förvandlats till ett propagandaverktyg:

– Jag anser att det är väldigt farligt att ha en kanal som utåt sett ger sken av att vara opartisk men som egentligen är är propagandakanal. Public service är kuppat av en liten grupp människor med extrema åsikter. Det vore en sak om det vore ett privat bolag – då vet man också att det finns en klar avsändare av det här. Men i fallet med public service tror ju många att det här är faktiskt en opartisk aktör och ger en sann bild av verkligheten. Det är det som är farligt.

Vad menar du när du säger att public service är en propagandakanal?

– Det första exempel som jag kan ge är den här undersökningen av partisympatier på public service. Man vågade inte göra någon ny undersökning efter det. Men den undersökning som professor Kent Asp på Göteborgs universitet genomförde 2011 visade att 52% av journalister på SVT var miljöpartister och hela 80% var rödgröna. Och detta återspeglas ju i den rapportering som de gör.

– Vi kan ta exempelvis migrantkrisen 2015. Då hävdade SVT på nyhetsplats att Sverige översköljs av akademiker – professorer, läkare, ingenjörer… Och sedan några år senare kom det fram att det inte alls hade varit så.

– Eller när de rapporterade om migrantkrisen från Centralstationen i Stockholm hade de sänt bilder med barnfamiljer till hela landet. Men den gick dit och tittade själv på Stockholms Central såg ju att över 90% av dem egentligen var män mellan 20 och 40. Allt sådant här är i mitt tycke propaganda, när man inte visar verkligheten hur den är, utan visar en falsk bild av verkligheten som man vill förmedla.

Vad anser du om att partistyrelsen stödjer public service-skatten?

– Jag tycker att det är olyckligt därför att det tryggar ju finansieringen av denna mycket odemokratiska organisation som då ska vara den gemensamma folkliga kanal som vi alla äger, men som istället har tagits över av en grupp människor med ganska extrema åsikter. Och nu blir vi tvångsanslutna så att säga. Det går inte längre att inte betala för skiten. Det är som att tvingas att betala för sin egen hjärntvättning. Vi ska alltså tvingas att betala så att de kan sprida lögner även i fortsättningen.

Går det inte att reformera public service?

– Jag förstår att det kan uppfattas av många i Sverige att det här är ett radikalt förslag – att lägga ned public service helt. Och det är kanske radikalt på det viset att public service kan bli bra. Men för att bygga ett nytt public service behöver vi ta bort det gamla – för att det gamla är en konstruktion som är omöjlig att reformera. Vi har LAS och dem som jobbar på public service i dagsläget är ju anställda där så det går inte bara att sparka folk, utan de 80-90% vänster som jobbar på public service kommer att jobba till den dagen de går i pension. Och under den tiden kommer de förmodligen att hinna anställa nya människor som har samma åsikter som de.

– Så jag tror inte på att det går att reformera så som organisationen ser ut idag. Ska vi ha ett public service så ska vi skapa ett nytt public service från grunden i sådant fall. Det ska vara någon slags representation av hela befolkningen – till exempel efter resultatet i riksdagsvalet. Vi kan inte tillåta en viss grupp ha ett monopol över public service – oavsett vilken grupp det är.

LÄS MER: SD-väljare rasar efter partiets stöd till tvångsfinansieringen av public service – hotar att överge partiet

– Det är intressant att många av dem som uttryckte sitt stöd för mitt förslag har bakgrund i andra länder. Som till exempel en tjej som ursprungligen kommer från Iran som kom till mig på en utbildning för två veckor sedan och sa: hur kan ni stödja tvångsfinansieringen av detta? Hon sa att det första hon hade tänkt på när hon kom till Sverige var hur likt er public service är vår iranska statstelevision. Och det har jag hört även från personer från f.d. östblocket som säger att de känner igen precis hur det var där de kommer ifrån.

Du uttrycker rätt starka åsikter om public service, samtidigt som de är kända för att försöka underminera deras kritiker. Är du inte rädd för några hämndaktioner från SR eller SVT?

– Ja, det är jag ju faktiskt. Jag har ju aldrig levt på fel sida lagen och är väldigt ärlig person, men det är klart att det finns en oro. Jag ser inte Sverige som ett felfritt demokratiskt land, utan att det i vissa delar börjar bli ganska obehagligt…

Strandman med fleras motion om att lägga ned public service helt kommer att röstas om på Landsdagarna på lördag. Motionen kan laddas ned och läsas på följande länk. Frågan anses vara laddad internt i partiet just därför att den sätter fingret på hur långt partiet ska få gå för att anpassa sig till mittfåran utan att släppa sina kärnfrågor.

Det finns dock tidigare exempel på när partikongressen kört över partistyrelsen – som 2015 när kongressen röstade ner ledningens förslag om att själva kunna tillsätta vice och andre viceordföranden i partiet. Om Strandmans motion får en majoritet av rösterna kommer partistyrelsen att vara tvungen att ta tillbaka sitt stöd för propagandaskatten.

Samhällsnytt egen undersökning nedan visar att en överväldigande majoritet av våra läsare stödjer avvecklingen av public service i sin nuvarande form.

Vad tycker du om det nya förslaget till TV-skatt?

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons