ripfjallet-fore-efter
Inrikes

Nej till naturödeläggande vindkraftspark om folket får bestämma

Publicerad 9/29/2020
Annons

På söndagen hölls folkomröstning i Malung-Sälen om att omvandla natur- och rekreationsområdet Ripfjället till vindkraftspark. Projektet har fått hård kritik och stoppas nu eventuellt när beslutet underställs det direktdemokratiska instrumentet.

I klimatalarmismens spår och under Miljöpartiets regeringsinflytande med draghjälp från statsmedia växer alltfler vindkraftsparker upp runtom i landet. De är skrymmande, naturförfulande och oljudskapande samtidigt som de som bidrag till Sveriges energiförsörjning är ineffektiva, opålitliga och ekonomiskt olönsamma. De förespeglade miljö- och klimatvinsterna har också ifrågasatts.

Rungande nej i folkomröstning

Oftast får invånarna där parkerna byggs se sig överkörda när besluten tas och deras närmiljö förstörs. Från milöpartistiskt håll höjs röster för att helt avskaffa demokratin på det klimatpolitiska området. I Malung-Sälen i Dalarna lyckades man dock driva igenom en folkomröstning i den för trakten viktiga frågan och när rösterna räknats står det klart att det blivit ett rungande nej till att skövla natursköna ripfjället för att slå upp en vindkraftspark.

Skogen, viltet och fäbodarna kan bli kvar

I likhet med invånarna i många andra kommuner vill man i Sälen-Malung inte se sin natursköna hemtrakt ödelagd till liten eller ingen klimat- eller energinytta, och i motsats till de flesta kommuninvånare i Sverige fick man chansen att göra sin röst hörd. Nu blir skogen, viltet och fäbodarna eventuellt kvar, viktiga faktorer för traktens boende.

Sista ordet är emellertid inte sagt. Kommunledningen har inte entydigt lovat att följa folkomröstningsutslaget. Folkomröstningar i Sverige är som regel rådgivande och lokala sådana är det alltid. Politiker kan om de vill ignorera dem och fatta beslut emot folkviljan.

Ja-sidans osanningar avslöjades

Inför folkomröstningen kunde nej-sidans folkkampanj visa att den ekonomiska vinst för kommunen som vindkraftsförespråkarna förespeglat skulle utebli. Intäkterna skulle motsvara endast bråkdelar av en procent på intäktssidan i kommunens budget. Man kunde också visa att de påståenden om att regionen med vindkraftsparken skulle bli självförsörjande på el var osanna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons