DEBATT För två veckor sedan blev jag porträtterad som en konspirationist och putinanhängare som umgås med högerextremister i en artikel i den vänsterradikala tidningen Syre. Artikeln skrevs i samband med att jag blivit invald i styrelsen för konkurrerande tidningen Miljömagasinet. Partiet MoD, där jag är ordförande, målas i artikeln upp som ett konspirationistiskt klimatförnekande parti. Ordet ”högerextrem” används 23 gånger i artikeln, ”konspiration/ist” 12 gånger, ”klimatförneka/nde/re” fem gånger och ”Kreml” fyra gånger.

Om vi i stället för att använda skuldbeläggning genom skeva associationskopplingar och repetering av fula ord som Expo- och numera även Syre-anställda Daniel Vergara ägnar sig åt, tittar på vad jag och MoD faktiskt står för så framkommer en annan bild.

Ett parti för mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet och fred

MoD enar människor från höger till vänster som står upp för mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet och fred. Vi startade under årets mörkaste dag den 21 december 2021 av läkare, advokater och avhoppade politiker från fem partier som var (och fortfarande är) allvarligt oroade över den totalitära utvecklingen i Sverige och världen.

Statsminister Magdalena Andersson hade ett par veckor tidigare på en presskonferens utlyst kramförbud mot alla som kunde misstänkas vara ovaccinerade. Ovetenskapliga och diskriminerande vaccinpass hade införts i Sverige – pass som skilde de ovaccinerade från de som påstods vara skyddade genom de så kallade covidvaccinen.

Att covidvaccinen inte hindrar smittspridningen och att den som var vaccinerad felaktigt påstods ha ett skydd spelade ingen roll under denna mörka tid. De ovaccinerade skulle ändå hållas utanför samhällsgemenskapen och det argumenterades för att de borde få betala sin vård själv och betala sina egna begravningar.

MoDs politik bestäms av våra medlemmar och vi har hittills fått in ett par hundra motioner som medlemmar kan rösta på. Bland MoDs medlemmar finns både klimatalarmister som tror att det är kört och de som menar att hotet från klimatförändringarna är uppförstorat. Men MoD som nystartat parti har ännu inte någon klimatpolitik att presentera då inga motioner som fått tillräckligt stöd har inkommit i denna fråga.

Ser fredsförhandlingar som det humana alternativet för Ukraina

Inte heller har MoD någon politik gällande Ryssland eller för den delen Kreml. Det vi är eniga om hittills är att vi i Sverige bör hålla oss utanför Nato och militäralliansens förödande krig. Kriget i Ukraina är det bara det senaste i raden som understöds av USA och Nato. Vi tror att fredsförhandlingar är den enda humana vägen framåt och har argumenterat för detta.

Vi deltar i forum och sammanhang där vi kan prata om våra frågor. Senast deltog vi i en demonstration med kommunister och andra motståndare till Nato-övningen Aurora 23 i Göteborg. På Svenska bok- och mediemässan i Stockholm deltog vi för att berätta om MoDs viktigaste frågor: covidvaccinskandalen, fred, yttrandefrihet och behovet av mer demokrati. Undertecknad deltog även i ett seminarium om censuren på sociala medier samt argumenterade för mångkultur mot en författare som var kritisk till detta.

Min partikollega Stefan Torssell (vars namn Daniel Vergara inte kan stava korrekt) beskrivs som högerextrem av Syre men betraktar sig själv som borgerlig och vänster men inte marxist. Han hörde på 70-talet hemma ideologiskt hos Centern och var även en av Miljöpartiets grundare. De kallades på den tiden för Åsa-Nisse-marxister. Torssell som har ett förflutet som sjökapten har på senare tid fått uppmärksamhet för sin bok om Estonia-katastrofen. Var han står i Nato-frågan och gällande MoDs hjärtefråga yttrandefrihet kan den som vill ta del av i vårt samtal här.

Partiets förgrundsfigurer i urval

Med i partistyrelsen och som medgrundare av partiet har vi även tidigare ordföranden i Vänsterpartiet i Stockholmsförorten Årsta, Martin Lööf, som intervjuas här i vänsterradikala tidningen Flamman. En av partiets medgrundare och tidigare vice ordförande är före detta miljöpartisten i 40 år, Eva Théen Johansson. Här intervjuas hon i podden Nedkavlat av undertecknad.

En annan av partiets frontpersoner är MoDs populära vice ordförande och förstanamn på riksdagsvalsedeln Cecilia Strandevall. Hon var tidigare förtroendevald i Centerpartiet. Cecilia har nått hundratusentals svenskar genom sin YouTube-kanal där hon bl a ställt kritiska frågor till Folkhälsomyndigheten. Med i styrelsen har vi även flygledaren Liselotte Dalén som varit förtroendevald för Sverigedemokraterna i Söderköping. Vi har även styrelsemedlemmar som tidigare röstat på Socialdemokraterna samt personer som varit aktiva i Occupy-rörelsen. Själv har jag i min ungdom varit med i Ung vänster och senare en kort period i Miljöpartiet.

Bredden ger oss styrka

Vi ser den stora bredden inom partiet som en styrka och tillgång. För att hålla ihop och vara föredömen inom politiken arrangerar vi även populära utbildningar i ickevåldskommunikation för att våra aktiva medlemmar ska bli duktiga på att kommunicera på ett sätt som skapar förståelse för sig själva, varandra och våra meningsmotståndares behov, känslor och önskemål. Det är grunden för en fredlig kommunikation och i längden en fredlig samhällsutveckling så som jag och flera med mig ser det.

Vi har skrivit en handfull debattartiklar om covidvaccinskandalen, lagen om utlandsspioneri och kriget i Ukraina. Debattartikeln om covidvaccinskandalen skrevs tillsammans med Läkaruppropet och Sjuksköterskeuppropet. Artikeln och uppropet för fredssamtal mellan USA och Ryssland gällande kriget i Ukraina har skrivits under av andra demokratiska partier som Enhet och fredsaktivister från svenska fredsrörelsen. Vi har även skickat ut en handfull pressmeddelanden och deltagit på eller arrangerat ett tiotal demonstrationer för covidvaccinskadade, fred, yttrandefrihet och mot vaccinpass och mot krav på covidvaccinering i Österrike.

Motarbetas av de gamla medierna

De flesta av våra debattartiklar, pressmeddelanden och informationstexter om våra aktiviteter har publicerats av medier som inte tillhör de gamla etablerade medierna. Dessa har i regel varit helt ointresserade av våra argument eller ståndpunkter. I stället har de aktivt arbetat för att framställa mitt och partiets engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati som suspekt genom att använda ord som högerextremistitskt eller konspirationistiskt. Exempel på det är Aftonbladets, DNs och nu senast Syres artiklar. Efter Aftonbladets uthängning av mig som en av hjärnorna i den svenska antivaccin-rörelsen fick jag vända mig till Epoch Times för att få mitt svar publicerat om varför jag tagit initiativ till kampanjen Kavla ner – en mänsklig rättighet.

En anledning till att det svenska medielandskapet behöver breddas är just att etablerade medier aktivt och systematiskt motarbetar i princip alla som varit kritiska till ovetenskapliga restriktioner, vaccinpass, mer eller mindre tvingande ”vaccinering” mot covid och den utbredda censuren av läkare, forskare och experter med andra uppfattningar än vaccinlobbyistfinansierade WHO. Samma metoder används nu för att tysta kritiska röster mot Nato och smutskasta oss som tror mer på fredssamtal än på fler vapen till kriget i Ukraina. Tillmälen som putinist och Kremlpropagandist används nu istället för att debattera sakfrågan. Denna utveckling med smutskastning i stället för debatt är ett hot mot demokratin då en öppen och saklig debatt är en hörnsten i demokratin för att människor ska kunna bilda sig en egen uppfattning i olika frågor.

Ett lågvattenmärke i svensk journalistik

Tidigare Expo-anställde Daniel Vergaras smutskastningsartikel, ”Konspirationist försöker ta över Miljömagasinet” är ett lågvattenmärke i svensk journalistik och vi hoppas och tror att många kan se igenom den matta av smuts som läggs runt vårt helt legitima arbete för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi tar gärna en debatt med Expo eller Syres företrädare, eller med andra som ogillar våra åsikter. Men vi accepterar inte att bli smutskastade på detta sätt och vi kommer därför att göra en anmälan till Medieombudsmannen. Om vi bedömer att det finns rättslig grund kommer vi även att ta upp de allvarligaste påståendena för prövning i en rättegång.

Andreas Sidkvist
Ordförande MoD, styrelsemedlem Miljömagasinet