Åklagare på Sicilien anser att inrikesminister Matteo Salvini olagligt har fängslat 177 migranter på en båt i samband med att dessa nekades gå iland i Italien. Nu kan Salvini åtalas för kidnappning och riskerar om han fälls mellan 3 och 15 års fängelse.

Salvini är känd för sina krafttag mot illegal invandring till landet. Efter att han blev minister i den italienska regeringen har landet slutat assistera de båtar med illegala migranter som försöker ta sig i land för vidare färd upp genom Europa till främst Tyskland och Sverige.

I augusti förra året beordrade inrikesministern den italienska kustbevakningen att stoppa en migrantbåt som var på väg att anlöpa italiensk hamn. Båten hölls kvar i en vecka till dess bland annat Irland och Albanien valde att ta emot de ombordvarande 177 migranterna.

Merparten av dessa var från Eritrea, ett land där det i dagsläget inte råder någon konflikt. I juli förra året slöt dessutom Eritrea och grannlandet Etiopien ett fredsavtal.

Nu anser en åklagare i staden Catania på Sicilien att Salvinis beslut kan liknas vid att ha tagit migranterna som gisslan. I torsdags förra veckan beslutade en domstol på Sicilien att inleda en rättsprocess. Om Salvini döms för brottet riskerar han mellan 3 och 15 år i fängelse.

Det kan tilläggas att Sicilien är notoriskt känt för sin korruption och utbredda närvaro av organiserad brottslighet. Det har cirkulerat uppgifter om att de lokala brottssyndikaten profiterar på migranttrafiken till Europa och således har ett ekonomiskt intresse av att den fortsätter.

Salvini: ”Fortsätter försvara mitt land”
I ett videoinlägg på Facebook förklarar Salvini att han inte räds åtalet. Han förklarar samtidigt att det inte behövs en rättsprocess eftersom han erkänner och dessutom intygar att han skulle göra samma sak igen om det behövs för att upprätthålla landets säkerhet.

– Jag kommer att fortsätta arbeta för att skydda Italiens gränser och värna om det italienska folkets säkerhet, skriver Salvini.

I sociala medier växer stödet för inrikesministerns beslut. Hashtaggen #SalviniNonMolare (”Salvini, ge inte upp”) har registrerats som en av de mest populära på Twitter i Italien.