➤ Det var en gemensam aktion av Jane Goodall-institutet i Nepal, nepalesisk polis och World Animal Protection, som sa att det var de sista dansande björnarna i Nepal som man känner till.

– Vi är glada att de sista två dansande björnarna har blivit räddade från deras livslånga lidande, sa Manoj Gautam från Jane Goodall-institutet.

– Efter ett år av att ha letat efter dem, genom att använda egen underrättelse och i samarbete med lokal polis har vårt hårda jobb och dedikation satt stopp för denna olagliga tradition i Nepal.

Björnarna, 19-åriga hannen Rangila och 17-årig honan Sridevi, hittades nödställda och med tecken på psykologiska trauman såsom hukande, trötthetssyndrom och sugande på ramarna, sa djurskyddsgruppen.

Björnarna togs till ”Amlekhgunj Forest and Wildlife Reserve” för behandling.

Björnarna hittades genom att spåra ägarnas mobiltelefoner.

[soliloquy id=”211730″]

Mary Hutton, grundare av Australienbaserade ”Free the Bears” beskrev industrin med dansande björnar som ”grym” och ”vidrig”.

– De fångas som ungar – modern dödas ofta för att få tag på dem – och betingas sen att lyda, sa Hutton.

– En het nål används för att göra hål i deras nos och sen dras ett rep genom för att kontrollera dem, sa hon och adderade att hålen är så stora och utsätts för så mycket tryck från de tjocka repen att de aldrig riktigt läker.

Genom straff och grymheter – vilket kan inkludera att dra björnarna på glödhet kol – tränas de att dansa för turister som betalar en liten peng för underhållningen, sa Sutton.

Hon förklarade att ägarna ofta lever i fattigdom själva och kan knappt ge mat till sina egna barn så björnarna får ibland så lite som några bitar bröd om dagen.

De goda nyheterna är att dansande björnar nu nästan är historia.

Free the Bears var centrala i att få slut på dansande björnar i Indien under en kampanj som varade i 15 år och som räddade cirka 600 björnar.

[soliloquy id=”211734″]

World Animal Protection har jobbat med lokala partners för att få slut på utövningen av detta i Grekland, Turkiet och på andra platser.

Men medan stora framsteg gjorts för att få slut på björndansandet finns det fortfarande omkring 22 000 inburade svarta asiatiska björnar i gallfarmer, där galla mjölkas från björnarnas gallblåsa genom ett permanent hål.

Andra hot mot alla björnraser är tjuvskytte, fällor och förstörelse av deras naturliga omgivning.

– Det är extremt jobbigt att se djur stjälas från naturen och den sorgliga verkligheten är att det finns fler vilda djur som lider världen över bara för att underhålla turister, sa Neil D’Cruze, Wildlife Technical Expert för World Animal Protection.

– Jag är glad att det för i alla fall dessa två läppbjörnar äntligen finns ett lyckligt slut i sikte.