Streamingjätten har efter påtryckningar från Saudiarabiens regering tagit bort ett avsnitt av programmet Patriot Act with Hasan Minhaj i landet. Man hänvisar till att innehållet bryter mot landets anti-cyberbrottslag.

I programmet kritiserar komikern Hasan Minhaj den saudiske prinsen Mohammed bin Salman och mordet på Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi.

– Nu skulle vara ett bra tillfälle att omvärdera vår relation med Saudiarabien. Och det menar jag som muslim och amerikan, säger Minhaj i avsnittet med titeln ”Saudiarabien”.

Vidare säger han att prinsen kommit undan med ”autokratiskt skit i flera år med nästan inga reaktioner från det internationella samfundet”.

I ett uttalande till Financial Times bekräftar Netflix att man vidtagit åtgärder ”efter att landets Kommunikations- och IT-teknikkommission begärde att avsnittet togs bort då det påstås att det bryter mot kungadömets anti-cyberbrottslag”. Enligt artikel 6 i denna stipuleras att ”produktion, förberedelse, sändning eller innehav av material som inkräktar på den allmänna ordningen, religiösa värderingar, allmän moral och integritet genom informationsnätverk eller dator” straffas med fem års fängelse och böter på 800 000 dollar.

”Vi stödjer starkt konstnärlig frihet världen runt och tog bara bort avsnittet efter att ha fått en giltig juridisk begäran – och för att följa lokal lag”, uppger Netflix representant.