Osman

Selahattin Pasali som ”Osman”, Faksimil Youtube

KulturUtrikes

Netflix stämplas som islams fiende

Publicerad 4/19/2020
Annons

Ryktet om en homosexuell karaktär i en kommande turkisk Netflix-produktion har skapat rabalder i den muslimska delen av världen. Nu uppmanas muslimer bojkotta streamingtjänsten och turkiska myndigheter har gått ut med en varning till Netflix.

Det började med ett tweet från twitterkontot @love101netflix som antydde att Osman, en av huvudpersonerna i serien Love 101, kan vara gay, rapporterar Thomson Reuters Foundation.

Ebubekir Sahin, ordförande för högsta rådet för radio och TV i Turkiet, sa i ett uttalande i den turkiska tidningen Yeni Akit: ”Vi kommer inte att tolerera sändningar som strider mot de nationella och andliga värdena i vårt samhälle”. Kort efter uttalandet stängdes twitterkontot @love101netflix ned.

Turkiet är enligt konstitutionen sekulärt men islam har under president Recep Tayyip Erdoğan fått allt mer inflytande i landet. När Sahin uttalar sig om de ”andliga värdena” har många därför tolkat det som att han syftar till muslimska värden.

Enligt muslimsk lag, så kallad sharia, är straffet för homosexuella handlingar döden. Även om homosexualitet inte är ett brott i Turkiet, finns det en utbredd negativ inställning till homosexuella i samhället.

Medveten provokation från Netflix

Serien Love 101 utspelar sig i skolmiljö och handlar om en grupp elever som hjälper sin lärare hitta kärleken. I ett uttalande från Netflix har man försökt dämpa upprördheten genom att säga: ”Mycket falsk information sprids från falska konton … tro bara vad du hör från oss om serien och karaktärerna, inte rykten”.

Då uttalandet varken förnekar eller bekräftar om @love101netflix var seriens officiella twitterkonto eller om någon av seriens karaktärer ska föreställa vara homosexuell har dock upprördheten inte lagt sig. Ilskan sjuder på Twitter och i kommentarsfälten i turkiska tidningar där Netflix nu kallas ”islams fiende” och röster höjs för att tjänsten ska förbjudas i landet.

Serien är planerad att lanseras den 24:e april, något som även det förargar många muslimer då det sammanfaller med början av den muslimska högtiden ramadan. Kritiker menar att det är en medveten provokation från Netflix.

Kan inte acceptera yttrandefrihet

Advokat Ali Osman Bağırgan kräver, i Yeni Akit, att den turkiska regeringen drar in Netflix sändningslicens och menar att streamingtjänsten är en propagandakanal för homosexualitet. Han säger även att ett muslimskt land inte kan acceptera yttrandefrihet om den främjar omoraliskt beteende.

Hashtaggen #netflixadamol (turkiska för Netflix, var en man) sprids för att häckla Netflix och uppmana till bojkott av streamingtjänsten.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons