Mänsklig kompostering? Ja, det har blivit verklighet i USA. Den senaste delstaten i ledet att godkänna de ”gröna” begravningarna av avlidna människor är New York.

Nu kan människor få sina kroppar omvandlade till jord efter sin död, rapporterar BBC. Att tillvägagångssättet nu tillåts motiveras med att det är ett miljövänligt eller ”klimatsmart” alternativ till klassiska begravningar med kista eller kremering.

Utövandet av så kallad mänsklig kompostering, som även kallas ”Naturlig organisk reduktion”, innebär att människokroppen stängs in i en sexkantig stålcylinder med varm luft och organiskt material som träflis, alfalfa och halm och bryts ned till jord. Processen tar flera veckor.

Det amerikanska företaget Recompose, som sysslar med just mänsklig kompostering, har tidigare sagt att deras tjänst kan bespara jorden ett ton koldioxidutsläpp jämfört med en kremering eller en traditionell begravning och därför är bättre för miljön och klimatet.

Tillåtet i sex olika delstater

New Yorks godkännande av processen är ”ett stort steg för tillgänglig grön dödsvård i hela landet”, säger Washington-baserade komposteringsföretaget Return Home till New York Post. Delstaten är den sjätte i USA att tillåta komposteringsprocessen, vars föregångare är Washington, Colorado, Oregon, Vermont och Kalifornien.

Katolska biskopar i delstaten New York har motsatt sig den nya lagstiftningen och sagt att människokroppar inte bör behandlas som ”hushållsavfall”.

LÄS ÄVEN: SVT: Vi ska äta dyngbaggar från komocka – för klimatet