New Yorks guvernör, Andrew Cuomo, deklarerade i fredags att vaccinationspass ska börja tillämpas i staten från och med den 2:a april. Passet är en app som går under namnet “Excelsior Pass” och kommer att vara ett krav för att få tillgång till mycket av vad samhället har att erbjuda.

I ett pressmeddelande liknas passet vid ett digitalt boardingkort. ”På samma sätt som med ett boardingkort kan individer antingen skriva ut sitt pass eller lagra det på sina smartphones med Excelsior Pass-appen”, skriver NY Post.

Passet kommer att visa huruvida innehavaren är vaccinerad eller ej. Till skillnad från de vaccinationspass som den svenska regeringen nyligen presenterat och som Samnytt tidigare skrivit om, kommer Excelsiorpasset även att visa om innehavaren nyligen testats negativt för covid-19. Detta hävdas göra att även personer som inte kan eller vill vaccinera sig ska kunna leva förhållandevis normalt så länge de håller sig friska.

LÄS ÄVEN: Ygeman hotar vaccinvägrare: Du kommer inte kunna leva normalt i Sverige

Grön bock eller rött kryss

Passen, som utvecklats i samarbete med IBM, kommer att ha en så kallad QR-kod som skannas för att verifiera att innehavaren är fri från smitta. Annan personlig data uppges hållas hemlig. Användandet ska vara enkelt och lätt att avläsa.

En grön bock kommer att visas om personen är vaccinerad eller har ett nyligen taget negativt test. Om personen inte är vaccinerad eller har ett positivt eller för gammalt negativt testresultat visas ett rött kryss.

Madison Square Garden och Times Union Center kommer att vara först ut att kräva de nya passen för tillträde, med start den 2 april. Tanken är att andra företag och samlingsplatser ska implementera tekniken vartefter. Appen gjordes tillgänglig för nedladdning redan i fredags, samma dag som den tillkännagavs.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill tvinga fram vaccinpass – hotar dra in rörelsefriheten

Använder blockchain-teknik och kryptering

– Excelsior Pass är ett verktyg för att bekämpa viruset samtidigt som fler sektorer i ekonomin tryggt kan öppna igen, sade Cuomo i ett uttalande.

New York blir den första staten i USA att införa vaccinationspass. Appen, som tillkännagavs efter att ha testats under de senaste veckorna, kommer att använda blockchain-teknik och kryptering. Detta menar man ska säkerställa att hälsoinformationen lagras säkert och tryggt för användarna.