Restauranger, gym och nöjesföreställningar. Snart kommer USA:s största stad att kräva bevis på vaccinering av sina invånare för att kunna leva normalt. Borgmästaren gör klart att vaccin är ”nödvändigt för att leva ett gott, rikligt och hälsosamt liv”.

Den nya förordningen kallas Key to NYC och lanseras den 16 augusti. Efter en månads övergångsperiod träder de nya reglerna sedan i kraft. För att släppas in på diverse inomhusställen måste man visa upp ett bevis på sin vaccination via en app eller ett kort.

– Det är dags att folk inser att vaccinering faktiskt är nödvändigt för att leva ett gott, rikligt och hälsosamt liv, sa New Yorks demokratiske borgmästare Bill de Blasio på en presskonferens.

LÄS ÄVEN: Militär ska se till att karantän efterlevs

Sedan tidigare har New York krävt vaccinering av sina offentligt anställda och hittills har nästan 72 procent av stadens drygt åtta miljoner invånare fått åtminstone sin första dos.

– Om man är vaccinerad har man nyckeln, man kan öppna dörren. Men om man inte är vaccinerad är det tyvärr många aktiviteter man inte kommer att kunna delta i, sa de Blasio.

70 procent

Nyligen meddelade också president Joe Biden att staten kommer kräva att anställda i den federala offentliga sektorn vaccinerar sig. Liknande krav kommer även att ställas på offentligt anställda i Kalifornien och på vissa företag.

LÄS ÄVEN: Fortsatta jättedemonstrationer mot vaccinationspass – tredje helgen i rad

Sedan Deltavarianten nått USA har antalet nya smittade börjat gå upp kraftigt igen. Samtidigt har vaccinationstakten avtagit i landet.

I måndags uppnåddes delmålet att 70 procent av amerikanerna fått minst en dos – en månad senare än vad man hade hoppats på.