Webbtidningen Newsvoice har de senaste 10 dagarna utsatts för intrångsförsök från ett botnet. Enligt tidningen var den starkaste enheten en server hos Försvarsmakten, som ska ha kapats. Först trodde inte Försvarsmakten på dem, men sedan stängde de av servrarna.

NewsVoices IT-tekniker fastställde att en analysserver i ett datorkluster hos Försvarsmakten hade kapats och användes mot NewsVoice via internet. Först förnekade Försvarsmakten att deras servrar användes, men till slut nådde varningen fram till ett högre befäl inom Försvarsmakten.

Såhär beskrevs det:

Befälet hos Försvarsmakten bekräftade att uppgiften stämde varpå det blev en intensiv aktivitet i bakgrunden mitt under samtalet för att stänga serverparken.

Omkring 100,000 intrång per sekund kunde konstateras och dessa attacker upphörde när Försvarsmaktens analysserver stängdes av. Dock fortsatte botnätet som helhet att angripa NewsVoice och gjorde det fortfarande i vågor under gårdagen.

Newvoice vet inte vem som ligger bakom attacken men botnätet består till mestadel av mindre kraftfulla datorer, men där försvarsmaktens server är den mest kraftfulla.

I texten beskriver de vem som brukar ligga bakom botnets:

Hackers bygger upp botnets för att kunna tjäna pengar, men dessa individer är sällan politiskt motiverade, säger teknikern. De som hyr eller använder dessa botnets är tvärtom ofta politiskt drivna.

De skriver även att attacken är ett angrepp mot oberoende journalistik:

Attacken mot NewsVoice är inte bara ett problem för oss som försöker driva ett oberoende media. Attacken är även ett angrepp mot oberoende journalistik, pressfrihet och även åsiktsfrihet eftersom merparten av artiklarna på NewsVoice är debattartiklar.