Sea Watch 73663
Utrikes

NGO-skeppen tillbaka på Medelhavet – skytteltrafiken återupptas

Publicerad 9/3/2019
Annons

Med inrikesminister Matteo Salvini, som lyckades minska de icke-statliga organisationernas skytteltrafik av migranter med 95 procent, på väg ut och den nya italienska regeringen som stakat ut en mer ”inkluderande” väg, har trafiken på Medelhavet redan nu ökat rejält i omfattning. Just nu finns tio skepp i området för att fortsätta föra över migranter från Nordafrika till Europa.

Utöver den kraftigt minskade trafiken gjorde Salvinis politik även så att dödligheten gick ned kraftigt då signalerna var glasklar om att ingen längre skulle kunna komma in i Italien och EU via de illegala båtrutterna, och därmed försökte färre att ge sig ut på de riskfyllda turerna i sjöodugliga båtar.

Efter att Salvini försökt få till ett nyval för att få ett ännu högre mandat valde partnern Femstjärnerörelsen att i stället bilda ny regering tillsammans med Demokratiska partiet som vill öppna gränserna på vid gavel igen. Salvini tror trots allt ändå på ett nyval snart igen där folket får säga sitt.

LÄS ÄVEN: Salvini förlorar makten efter högt spel

För de många icke-statliga organisationerna är detta goda nyheter och man har återupptagit trafiken på Medelhavet igen.

”Deras odyssey är över och lite mänsklighet kan ses i horisonten. Välkommen till Europa!”, utbrast den italienska NGO:n Mediterranea Saving Humans efter att ha fört 31 migranter i land varav flera ska ha skabb.

Från den tyska NGO:n Mission Lifeline, som tidigare förbjudits att ta sig in på italienskt vatten, fraktades 104 migranter över till Italien. Enligt en representant från EU-kommissionen ska dessa nu fördelas vidare till olika EU-länder.

Över en halv miljon i kö
I juli förekom uppgifter om att 660 000 migranter väntar i Libyen på sin tur att medelst människosmugglare få komma till Europa.

LÄS ÄVEN: 660 000 migranter i kö för att ta sig över Medelhavet till Europa

Hos de italienska myndigheterna var oron i somras stor över att migrantsmugglingen över Medelhavet i allt större utsträckning infiltreras av islamistiska terrorister, därför intensifierade kustbevakningen ytterligare med patrullbåtar som ska hindra alla fartyg med migranter ombord att angöra italienska hamnar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons