nhl-hockey-pride

pointnshoot from Castro Valley, California, CC BY 2.0 / Pixabay

Utrikes

NHL-spelare vägrar bära Pridetröjor

Publicerad 6/28/2023
Annons

NHL-lagen kommer inte att bära speciella tröjor under uppvärmning före matchen under temakvällar nästa säsong. Det är resultatet av att en handfull spelare vägrade använda regnbågsfärgade Pridetröjor den senaste säsongen och orsakade vad man kallar ovälkomna distraktioner.

Ligans styrelse instämde på torsdagen med kommissionär Gary Bettmans åsikt om att vägran överskuggade lagens ansträngningar att stå värd för Pridekvällar som i vissa fall inkluderade auktionering av uppvärmningströjorna. Alla 32 lag har hållit Pride- eller Hockey är för alla-kvällar.

I en intervju med Sportsnet efter styrelsemötet uppgav Bettman att han föreslog att lagen skulle sluta ha speciella uppvärmningströjor eftersom temakvällarna undergrävdes av diskussioner om vissa spelare som vägrade delta.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Transman tacklas av transkvinna – fick hjärnskakning

– Det har bara blivit mer av en distraktion från den riktiga essensen av vad syftet med dessa kvällar är, sa Bettman.

– Vi behåller fokus på spelet. Och på dessa specialkvällar kommer vi att fokusera på ämnet.

Lagen kommer fortfarande att fira Pride och andra temakvällar. De förväntas också fortfarande designa och producera tröjor som ska signeras och säljas för att samla in pengar, även om spelare inte åker runt med dem under uppvärmningen.

Hbtq-organisation besvikna

På organisationen You Can Play, som har arbetat med sport och ligor – inklusive NHL – för att hjälpa dem att bli mer inkluderande för medlemmar i hbtq-gemenskapen, är man ”oroade och besvikna” över beslutet.

”Dagens beslut innebär att de över 95 % av spelarna som valde att bära en Pride-tröja för att stödja samhället nu inte kommer att få en möjlighet att göra det”, säger organisationen i ett uttalande.

”Arbetet med att göra omklädningsrum, styrelserum och arenor säkrare, mer mångsidiga och mer inkluderande måste vara pågående och målmedvetet, och vi kommer att fortsätta att arbeta med våra partners i NHL, inklusive enskilda lag, spelare, agenter och NHLPA för att säkerställa att detta kritiska arbete fortsätter.”

Ryssar

Bettman försvarade tidigare ligan och lagens hantering av situationerna och sa att tolerans för olika synpunkter var en del av att vara ”öppen, välkomnande och inkluderande”.

Flera av spelarna som vägrade iklä sig Pridetröjor är ryssar.

LÄS ÄVEN: NHL: Transkvinnor är kvinnor

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons