Kort efter den blodiga attacken i fredags, då två personer skadades, greps två misstänkta gärningsmän. Den ene släpptes senare samma dag. Den andre, en man som påstås vara en 18 år gammal, uppges ha erkänt dådet. Polisen har gripit ytterligare åtta muslimska män än så länge. Händelsen utreds som en terrorattack.

Två personer skadades i attacken. Ett vittne berättar att han sett ett av offren, täckt av blod, bli jagad av en man med köttyxa. Ena offret var initialt illa däran men enligt premiärminister Jean Castex är det nu ingen fara för de två offrens liv.

Utöver den huvudmisstänkte greps sex män under fredagen. Alla sju bodde tillsammans i en lägenhet på cirka 30 kvadratmeter. Dagen därpå greps ytterligare två, varav den ene är den huvudmisstänktes yngre bror, enligt Le Parisien. Samtliga uppges vara muslimer från Pakistan.

LÄS ÄVEN: Förmodat terrorattentat i Paris vid Charlie Hebdos gamla lokaler

Ali Hassan har erkänt attacken

Den huvudmisstänkte är en man vid namn Ali Hassan och uppges ha kommit som ”ensamkommande flyktingbarn” till Paris för tre år sedan och ska nu, enligt myndigheterna, vara 18 år gammal. Han greps vid trapporna till Opera Bastille, några kvarter söder om Charlie Hebdos tidigare kontor. Enligt obekräftade uppgifter till SVT hade han blod på kläderna och erkände sig skyldig direkt i samband med gripandet.

Hassan uppges ha besökt platsen dagen innan dådet för att rekognosera. Initialt hade han tänkt bränna ner byggnaden, skriver Le Parisien.

Inrikesminister Gerald Darmanin beskriver dådet som en ”ny blodig attack mot vårt land”.

– Det är så här islamistiska terrorister agerar, säger han.

LÄS ÄVEN: Muslimska församlingar vill ändra svensk grundlag – hån mot religion ska förbjudas

Religiöst motiverad hämnd

Motivet är, enligt Le Parisien, en religiöst motiverad hämnd för de karikatyrer av islams profet Muhammed som tidskriften Charlie Hebdo publicerat. Sedan terrorattacken 2015, då muslimska terrorister mördade tolv personer, har dock satirtidningen flyttat till hemlig adress. De två som skadades arbetade för ett annat företag och var inte associerade med Charlie Hebdo överhuvudtaget.

Det här är den tredje muslimska terrorattacken riktad mot Charlie Hebdo. Den första skedde redan 2011 då kontoret sattes i brand med en bensinbomb. Detta efter att en utgåva publicerats under namnet ”Charia Hebdo”, där Muhammed listades som chefredaktör. På omslaget var en bild av Muhammed med en pratbubbla som sa: ”100 piskrapp om du inte dör av skratt”. Ingen människa kom till skada i brandbombsattacken.

authorimage