Den nioåriga flicka som utsattes för grov våldtäkt och mordförsök i Skellefteå tidigare i månaden är inte längre nedsövd. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Flickan har enligt pressmeddelandet flyttats från intensivvårdsavdelningen, och hennes ”mående” har stabiliserats.

LÄS MER: Nioårig flicka utsatt för brutalt mordförsök i Skellefteå

– Flickan är vaken men det är inte aktuellt att höra henne i nuläget och det är osäkert om det kommer vara möjligt eller lämpligt att höra henne i utredningen. Vi måste göra en bedömning av vad hon kommer att ha för förmåga att minnas och berätta och väga det mot den belastning som ett förhör skulle komma att innebära för henne, säger kammaråklagare Irene Falk i en kommentar.

Åldersbedömning

En pojke, som enligt sitt personnummer är 13 år gammal, misstänks för den grova våldtäkten och mordförsöket. Det finns emellertid misstankar om att pojken egentligen är femton år eller äldre.

Därför beslutades redan för två veckor sedan om att den misstänkte ska genomgå en åldersbedömning.

LÄS ÄVEN: Åklagaren: Nioåriga flickan utsattes för grov våldtäkt

– Resultatet av åldersbedömningen väntas vara klart tidigast i mitten av augusti. Den tekniska utredningen i ärendet, bestående bland annat av spår säkrade på brottsplatsen, kommer sannolikt inte vara klar före september månad, berättar Falk.

Från Etiopien

Anledningen till osäkerheten kring den misstänkte pojkens egentliga ålder är att han är född i Etiopien. Han kom till Sverige tillsammans med sina föräldrar, en lillasyster och ytterligare en pojke sommaren 2017.

LÄS ÄVEN: Fick permanent uppehållstillstånd en vecka innan brutala mordförsöket på flicka i Skellefteå

Pojken begick våldtäkten och mordförsöket på sin födelsedag. Bara en vecka innan beviljades han permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Enligt såväl polisen som uppgiftslämnare misstänks den unge etiopiern för att ha gett sig på fler flickor och unga kvinnor i Skellefteå. Bland annat pekas han ut för ett överfall mot en kvinna i staden förra sommaren.

LÄS ÄVEN: Vittnena mötte etiopiern i Skellefteå: ”Fattade på en gång att det var han”