Enligt den amerikanske journalisten Seymour Hersh var det USA i samarbete med Norge som ligger bakom sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön i september. I en intervju med tysk media berättar han om skälen till detta.

För en vecka sen rapporterade Samnytt om hur Hersh citerade en ”källa med direkt kännedom om hur operationen planerades”. Från amerikanskt håll avfärdar man de detaljrika uppgifterna.

LÄS ÄVEN: Pulitzer-belönad journalist pekar ut USA för Nord stream-sabotage

I den nya intervjun hänvisar Hersh till Joe Bidens eget tidigare uttalande ett par veckor innan den ryska invasionen av Ukraina, då det hetta att om Ryssland invaderar kommer man att sätta stopp för Nord Stream 2. När en reporter frågade exakt hur han planerade att göra det, då projektet i första hand var under tysk kontroll, svarade Biden: ”Jag lovar att vi kommer att kunna göra det”.

Även Bidens biträdande utrikesminister Victoria Nuland, som var djupt involverad i händelserna under Maidan-revolutionen 2014, hade gjort ett liknande uttalande några veckor tidigare.

Ökad norsk export

Norges inblandning förklaras med att de är mycket angelägna om att öka sina naturgasleveranser till Västeuropa och Tyskland, vilket också är vad de gjorde – exporten ökade.

– Så varför inte slå sig samman med USA av ekonomiska skäl? Dessutom finns det en påtaglig fientlighet mot Ryssland i Norge.

Enligt Hersh var Sverige och Danmark informerade till viss del, men visste inte allt.

Motiven

När det gäller motiven till attacken säger Hersh att man förmodligen inte hade tänkt igenom det hela ordentligt.

– Jag vet att det låter konstigt. Jag tror inte att utrikesminister Blinken och några andra i regeringen är djuptänkare. Det finns säkert människor i det amerikanska näringslivet som gillar tanken på att vi blir mer konkurrenskraftiga. Vi säljer flytande naturgas (LNG) till extremt höga vinster, vi tjänar mycket pengar på det.

LÄS ÄVEN: Explosioner registrerades i Sverige när gasledningar sprang läck

– Jag är säker på att det fanns några människor som trodde att detta kommer ge den amerikanska ekonomin ett långsiktigt uppsving. Men i Vita huset tror jag att de alltid har varit besatta av omval, och de ville vinna kriget, de ville få en seger, de ville att Ukraina på något magiskt sätt skulle vinna. Det kan finnas vissa människor som tror att det kanske är bättre för vår ekonomi om den tyska ekonomin är svag, men det är galet. Jag tror att vi fastnade i något som inte kommer att fungera, kriget kommer inte att sluta bra för den här regeringen.

Vidare säger han att det inte finns något sätt att kriget kommer att sluta som man vill, och han vet inte vad man kommer att göra längre in i framtiden. Det skrämmer honom att presidenten var villig att genomföra sprängningen.

Ett stigma

I det långa loppet kommer detta inte bara att skada hans rykte som president, det kommer också att vara mycket skadligt politiskt. Det kommer att vara ett stigma för USA, spår Hersh.

Vita huset fruktade att Tyskland och Västeuropa skulle sluta leverera de vapen man vill ha och att den tyske förbundskanslern kunde sätta igång pipelinen igen.

Poängen, menar han, är att Biden bestämde sig för att låta tyskarna frysa i vinter – detta hellre än att Tyskland eventuellt slutade stödja Ukraina.

LÄS ÄVEN: Polens förre utrikesminister om Nord stream-läckan: ”Tack, USA”