Efter ett och ett halvt år med restriktioner går Norge in i ett nytt skede där landets folkhälsoinstitut FHI inte längre betraktar covid-19 som värre än andra luftvägsinfektioner. Norge gick man ur huse för att fira friheten.

– Vi är nu inne i en ny fas där vi måste se på coronaviruset som en av flera andningssjukdomar med säsongsvariation, säger Geir Bukholm, assisterande direktör vid FHI.

Anledningen är, enligt Bukholm, att de allra flesta som är i riskzonen är skyddade. Detta gör, trots att smittan fortfarande är i omlopp, att antalet smittade som behöver vård på sjukhus är lågt.

Således kommer inte längre coronaviruset att utgöra en tyngande börda för hälsovården. Vaccinerade som smittas och utvecklar symtom drabbas vanligen inte värre än vid en mild förkylning, uppger VG.

LÄS ÄVEN: Mobil vaccination ska bota ’konspirationsteorier’

”Håll god hygien och stanna hemma vid sjukdom”

Det betyder att coronaviruset nationellt hädanefter placeras i samma klass som andra luftvägssjukdomar, som förkylning och säsongsinfluensa. I Norge har 90 procent av de över 18 år tagit minst en dos vaccin. 83 procent har tagit två doser, vilket förnärvarande är vad som krävs för att räknas som fullt vaccinerad.

Bukholm uppmanar till fortsatt försiktighet, att hålla god hygien och att stanna hemma vid sjukdom. Han tillägger även att säsongseffekten på vintern och nya varianter av viruset kan spela en roll för utvecklingen framöver.

LÄS ÄVEN: Var tredje med nedsatt immunförsvar bildar inga antikroppar efter vaccinering

Festyra i hela landet

Vid 16-tiden på lördagseftermiddagen lyftes alla restriktioner i Norge. Beskedet togs emot med stor glädje hos befolkningen och festyran var total. Gatorna fylldes snart med festsugna norrmän. Polisen i Oslo rapporterar ”god stämning” och jämför situationen med Norges nationaldag, 17 maj.

Den enda kritiken verkar komma från nattklubbsägare, som plötsligt fick tio gånger fler kunder än förväntat och därmed haft svårt att få ihop personal. Vid många barer och nattklubbar blev trycket från folkmassorna svårt att hantera, vilket ledde till både svimningar och en del bråk.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Barn ska vaccineras i skolan

”Människor måste få leva som de vill”

Statsminister Erna Solberg kommenterar kritiken mot öppnandet i ett sms till VG.

– Nu när smittskyddspersonal anser det ok att öppna samhället igen vore det dumt att vänta. Vi ska inte ha strikta åtgärder såvida de inte är professionellt motiverade. Människor måste få leva som de vill. Det inkluderar frihet att fylla nattklubbar och fotbollsställen igen, som vi gjorde före pandemin.

Statsministern manar dock till fortsatt försiktighet.

– Även om belastningen på sjukvården inte längre är stor, måste människor fortfarande vara försiktiga. Det är viktigt att vi följer infektionsreglerna som fortfarande finns och är bra på att testa oss själva om vi mår dåligt, skriver hon.