Norge inför nu ett totalstopp för alkoholservering på krogar. Regeringen uppmanar befolkningen att i stället stanna hemma och begränsa sina sociala kontakter. Vid jul- och nyårshelgen kommer enbart ett begränsat att antal gäster tillåtas – detta med krav att hålla en meters avstånd.

På måndagskvällen höll statsminister Jonas Gahr Støre pressträff där han meddelade att det är allvar med spridningen av den så kallade Omikronvarianten och att man därför vidtar nya restriktioner.

LÄS ÄVEN: Omikronpanik i Storbritannien – 77 000 i böter för maskvägrare

Enligt den norska regeringen är en effektiv lösning för att stoppa spridningen att man inför ett alkoholstopp i hela landet. Stoppet kommer att pågå från och med natten till onsdagen och fram till mitten av januari.

– Det har inte gått många dagar sedan vi införde nya åtgärder, men sedan dess har smittan ökat kraftigt, sa statsministern.

En meters avstånd i hemmet

Vidare uppmanas invånarna att se över möjligheten att arbeta hemifrån och att övrig tid stanna hemma i den mån som det går. Regeringen meddelar även riktlinjer för hur många gäster som tillåts i hemmen. Man framför att tio gäster är tillåtet utöver ens eget hushåll. Under jul- och nyår kommer upp till 20 gäster vara tillåtet – men dessa ska hålla en meters avstånd.

Statsministern framförde även att alla invånare över 45 år ska få en tredje spruta innan mitten av januari – för att möjliggöra det kommer både militären och landets apotek att bistå kommunerna. Ett krav på munskydd införs vid inomhusevenemang.

LÄS ÄVEN: Regeringen inför nya restriktioner i tre steg