Den för knivmord i Norge nu gripne Makaveli Lindén tillbringade mycket tid på isoleringen i häktet och hotade vakter, men slapp ändå ut efter två tredjedelar av straffet. ”Detta visar på total naivitet”, säger den före detta norska justitieministern Per-Willy Amundsen.

Samhällsnytt skrev nyligen om den 20-årige tidigare dömde brottslingen med svenskt medborgarskap, som efterlystes internationellt för ett antal dagar sedan misstänkt för ett knivmord och ett väpnat rån i Norge.

I oktober i fjol dömdes den då 19 årige Makaveli till 1,5 år i fängelse. Under sin tid där var han en problematisk fånge där dokument från fängelsetiden beskriver disciplinära brott och hot.

Enligt norska TV2 ska han ha varit upptagen med att försöka sätta sig i respekt bland de äldre medfångarna. En gång spottade han i en annan fånges mat. Han uppges ha hotat personalen, bland annat genom att råda dem till att låsa fönstren på kvällarna. Vid ett tillfälle strax innan han släpptes fri ska han ha format händerna till en pistol och siktat på en fängelsevakt. Ändå frigavs han efter två tredjedelar av straffen.

Om så inte skett skulle han fortfarande ha suttit inne nu och inte kunnat begå allvarliga brott i Norge.

Svensk snällism
Norges före detta justitieminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerar kraftigt på att Lindén var ute i frihet:

– Det är uppenbart att man har en dålig förmåga att värdera när man sätter en sådan person fri, säger Amundsen till TV2.

– I Norge skulle han knappast blivit frisläppt. Detta visar upp en känd bild av vårt grannland vad gäller naivitet och bristande handlingskraft.

Även fängelsedirektören Gøran Nilsson vid Ila fängelse instämmer. Han säger att intagna som begår flera disciplinbrott i norska fängelser generellt förlorar möjligheten till villkorlig frigivning. På det området är man nog strängare än Sverige, säger han till TV2.

Löfven bör beklaga
Hade Lindén fått avtjäna hela straffet på 1,5 år hade han suttit fängslad den 15 oktober när mordet skedde. Amundsen menar att detta är ett systemfel som fick fatala konsekvenser.

– Detta visar på en total naivitet och bristande förmåga att ställa folk till svars.

– Beskedet till Sverige är att de bör ändra politiken de för. Den är farlig och undergräver de svenska medborgarnas säkerhet. I detta fall drabbar det också en norsk familj. Som högsta ansvarig bör därför Stefan Löfven beklaga tragedin som drabbat familjen, lokalsamfundet och Norge, avslutar den tidigare justitieministern.