Under natten till lördagen mördades två personer, och 21 personer skadades, av den iranske terroristen Zaniar Matapours (42). Gärningsmannen, som varit på norska säkerhetstjänstens (PST) radar sedan 2015, öppnade eld inne på gaybaren London Pub i centrala Oslo. Trots kännedom om mannens IS-sympatier och del i islamistiska nätverk vidtog man inga åtgärder. Nu meddelar regeringen att PST ska utredas.

Norges justitieminister Emilie Enger Mehl meddelade på måndagsmorgonen att både PST och polisen ska utredas efter dådet, rapporterar norska TV2.

Så sent som i maj i år hade PST ett samtal med terroristen – utan att någon våldspotential ska ha upptäckts.

LÄS ÄVEN: Här är IS-terroristen som mördade i Oslo

Öppnar för lagändringar

Enger Mehl konstaterar att hon inte kan gå ut med specifika detaljer ännu eftersom det fortfarande är mycket som inte är klarlagt.

– Det är fortfarande väldigt färskt, och vi kommer att få svar på många frågor de närmaste dagarna. Samtidigt kan jag redan nu säga att det kommer göras en utvärdering av både PST och polisen efter händelsen, säger Enger Mehl till TV2 på måndagsmorgonen.

Ministern menar att det är viktigt att titta på vilken roll PST har haft och vilka metoder de kunnat använda sig av.

– Vi kan till exempel tänka oss att vi kan titta på om vi behöver göra några lagändringar, säger hon.

LÄS ÄVEN: Umgicks med muslim som uppmanade till mord på homosexuella

PST-chefen: Kände till honom

PST-chefen Roger Berg uppgav i en presskonferens på lördagen att säkerhetstjänsten känt till Matapour i sju års tid. Men man hade inte vidtagit några åtgärder annat än att ha samtal med honom.

– PST har haft kännedom om gärningsmannen tillbaka till 2015, med oro för att han då var radikaliserad och en del av ett extremt islamistiskt nätverk i Norge, säger PST-chefen.

Vilket nätverk det gäller vill Berg inte uttala sig om – men han uppger för VG att Matapour sympatiserat med IS.

LÄS ÄVEN: SVT om varför islamistens bakgrund utelämnas: Inte relevant