I en intervju med Aftonbladet kritiserar Norges motsvarighet till statsepidemiolog Anders Tegnell sin svenske kollega och den väg Sverige valt under pandemin. Han anser bland annat att Sverige borde ha agerat snabbare, liksom grannländerna.

Smittskyddsdirektör Frode Forland kallar den stora skillnaden mellan Sveriges och grannländernas dödstal ”förvånansvärt stor”.

– Titta bara på Finland, Danmark och Norge. De gick in hårdare med en gång, och det ledde faktiskt till att smittan stannade, säger han.

Stort samhällsmedvetande

Sverige bör ha agerat snabbare så fort pandemin var ett faktum med testning och hård lockdown, menar han. Detta var också skälet till att Norge lyckats bättre med att hålla nere antalet dödsfall.

– Regeringen gick in hårt vid rätt tidpunkt. Det blev ett stort samhällsmedvetande från alla när restriktionerna infördes den 12 mars. Alla fattade att det här är allvar, det är nu, säger Forland.

Olycklig situation

Under flera dagar har Sverige haft de högsta dödstalen i världen.

– Det är en olycklig situation. Sverige står fortfarande mitt i sin epidemi på en mycket högre nivå än i grannländerna.

4 403 döda

På tisdagen hade Sverige 37 814 bekräftade fall och 4 403 döda. Motsvarande siffror för Norge var 8 446 respektive 236 stycken.

För Danmark 11 699 respektive 576 och Finland 6 885 respektive 318 stycken.