vg-83663
InrikesUtrikes

Norrmän som trotsar besöksförbud i Sverige kan bli utan sjukpenning

Publicerad 4/17/2020
Annons

Den som bryter mot de norska myndigheternas smittskyddsrekommendationer att inte resa över till Sverige för att handla riskerar att förlora sin rätt till sjukpenning om de skulle drabbas av coronaviruset. Det rapporterar VG.

Samhällsnytt har tidigare berättat om hur man i Norge betraktar Sveriges hantering av coronaepidemin som ansvarslös och därför infört två veckors obligatorisk karantän för den som besöker grannlandet. För att se till att reglerna efterlevs har bevakningen av gränsövergångarna även förstärkts med militär.

Efterlevnaden av smittskyddsrekommendationerna har emellertid varit bristfällig och nu stramar de norska myndigheterna åt regelverket med ytterligare sanktionsmöjligheter. Den som reser över till Sverige för att shoppa och ådrar sig covid-19 kan i fortsättningen förlora sin rätt till sjukpenning.

Man får heller inte ekonomisk sjukersättning för den tid man ska vara i karantän och inte kan arbeta. Det meddelar Arbets- och socialdepartementet. De nya hårdare reglerna för sjukpenning träder i kraft med omedelbar verkan.

– Betrakta detta som en tydlig varning. Sätter du dig i bilen och åker på shoppingtur över gränsen så kan det kosta dig både lön och sjukpenning, säger arbets- och socialminister Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar till VG.

Fram till nu har den som tvingats till karantän efter besök i Sverige haft rätt till sjukpenning, men den rätten har lett till att alltför många norrmän trotsat reserekommendationerna – att sitta hemma i ett par veckor med full betalning har inte avskräckt. Därför ändras detta nu.

– Det är orimligt att personer som ignorerar och bryter mot resereglerna från myndigheterna skall få sjukpenning medan de är i karantän. Vi ändrar därför reglerna så att man i den situationen kan nekas sjukpenning, förklarar Røe Isaksen.

– Det är en tydlig signal till de som överväger detta. De kan inte förvänta sig att sitta hemma med full lön på statens bekostnad när de med vett och vilja brutit mot resereglerna, fortsätter han.

Så många som 2 350 personer har fått försättas i karantän efter att under påskveckan i strid med reglerna ha tagit sig över gränsen till Sverige.

Även Frp-ledaren Siv Jensen, som i vanliga fall är positiv till gränshandeln mellan Norge och Sverige, är kritisk till sina landsmäns agerande under coronapandemin.

– När man vet att korsa gränsen till Sverige innebär att man återvänder hem till karantän – med några paket billigt bacon under armen – är det inte okej om man i nästa ögonblick kräver pengar från myndigheterna, förklarar hon för VG.

De strikta karantänsreglerna gentemot Sverige infördes av den norska regeringen den 17 mars. Detta efter en bedömning att de svenska myndigheterna med FHM och Anders Tegnell i spetsen gör för lite för att förhindra smittspridning i landet och att man vill undvika att det drabbar Norge.

Den som haft starka skäl att resa utomlands för exempelvis arbete eller nu återvänder efter lång tid i utlandet träffas inte av de nya bestämmelserna och kommer även i fortsättningen att ha rätt till sjukpenning. Vissa nödvändiga besök för den norrman som har stuga (hytte) i Sverige godtas också.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons