Borgmästaren Irene Heng Lauvsnes i den norska staden Strand har bett en kyrka plocka ned sin juldekoration som föreställer en davidsstjärna. Detta då den kan ”förknippas för mycket med judar och Israel”.

Irene Heng Lauvsnes har tagit emot flertalet klagomål gällande en juldekoration som kyrkan i Strand satt upp. Personerna som klagat ska ha sagt att stjärnan för tankarna till Israel och judar, rapporterar The Times of Israel.

Borgmästaren bad Klippen pingstkyrka – som tänder en stor davidsstjärna som juldekoration i en park där de anordnar ett julfirande – att ersätta stjärnan med en ”traditionell julstjärna”, kunde lokaltidningen Strandbuen avslöja på onsdagen.

Parken måste förbli ”neutral”, särskilt nu då ämnet är kontroversiellt, säger Lauvsnes till Aftenbladet.

Kyrkans representant har sagt till Strandbuen att man överväger att ta till sig förslaget då man inte eftersträvar att provocera befolkningen.

Uppmaningen väcker starka reaktioner

Chefredaktören för norska Dagen, Vebjorn Selbekk, reagerade starkt på tilltaget.

”Kommunala julbyråkrater vill uppenbarligen inte ha ett judiskt eller israeliskt märke på sin jul. Då måste vi nästan påminna dem om några viktiga fakta om varför vi firar jul över huvud taget,” skriver Selbekk i en kolumn med titeln ”God judefri jul”, och lägger till att högtiden ”präglas av att en judisk pojke föddes till en judisk mor i ett judiskt stall i en judisk stad i ett judiskt land.”