Då ensamkommande Reza Alizada från Afghanistan mördades i september betalade Trondheim kommun resan till Norge för hans föräldrar inklusive kost och logi. En insamling möjliggjorde för även fyra syskon att ta sig till Norge och begravningen. Väl där sökte alla sex uppehållstillstånd.

Utlendingsdirektoratet, norska motsvarigheten till Migrationsverket, gav familjen ett sju dagar långt besöksvisum.

Familjen befann sig i Turkiet och en bror i Tyskland. Begravningen skulle trots Rezas ursprung och familjens boende i Turkiet begravas i just Trondheim i Norge.

Skälet till detta framkom sedermera då mor, far och samtliga fyra syskon sökte uppehållstillstånd i Norge. Det officiella skälet är att Turkiet inte vill släppa in dem igen ifall de skulle åka tillbaka.

Enligt familjens advokat blev de i samband med resan till Norge fråntagna dokument som ska visa att de har rätt till uppehållstillstånd i Turkiet.

Då de på onsdag kväll skulle ha åkt tillbaka stod det klart att de inte får förnyat uppehållstillstånd i Turkiet.

Familjen kom till Norge på onsdag i förra veckan. Torsdagen därpå hade de ett möte med representanter för kommunen där familjen informerade att de inte längre kunde åka tillbaka.

Efter mötet var den norska sajten Document i kontakt med Trondheim kommun där man inte nämnde något om att man var på väg att få sex nya asylsökande.

Hva tenkte UDI?

Hva tenkte Trondheim kommune? Rådmann Morten Wolden? Kommunaldirektør Camilla Trud Nereid?

Hvor naiv er det lov å være?