Polisen i Norge jagar nu två personer efter en knivattack i Oslo natten mot söndag. För att effektivisera polisarbetet går man ut med ett tydligt signalement. Båda gärningsmännen har ”nordafrikanskt utseende” och en av männen har talat svenska.

Det var vid 02-tiden natten mot söndagen som tre personer skadades allvarligt i en knivattack på Storgatan i centrala Oslo, rapporterar TV2. Enligt Vidar Pedersen vid Oslopolisen har man genom vittnesmål fått signalement på gärningsmännen.

Det handlar om två män med nordafrikanskt utseende, varav åtminstone en ska ha talat svenska. En av männen uppges ha varit klädd i svart keps och svart jacka samt vara 160 centimeter lång med smal kroppsbyggnad. Den andra mannen uppges vara 185 centimeter lång, klädd i mörk parkasjacka, mörka byxor och ljusa skor, rapporterar norska VG.

Svensk media vilseleder
När Expressen rapporterar om händelsen rubriksätter man med en ”svensk man” trots att tidningen hänvisar till samma artikel hos TV2. På undanskymd plats längst ned skriver tidningen sedan, eventuellt i en senare uppdatering av texten, att gärningsmännen uppges ha nordafrikanskt utseende.

SVT utelämnar i sin rapportering helt de eftersökta gärningsmännens signalement. Däremot framhäver man på tre ställen – i rubrik, ingress och brödtext – uppgiften att de är svensktalande.

”Oslamabad er villt”
I sociala medier anser många att knivattacken är ännu ett resultat av mångkultur.

https://twitter.com/sirskorge/status/1094520014663806976

LÄS ÄVEN: Svensk medborgare jagas för mord och knivrån i Norge