Norsk polis

Genrebild. Faksimil YouTube

Utrikes

Norsk polis: ”Vi upplever allt mindre respekt från invandrarungdomar”

Publicerad 5/5/2019
Annons

I Norge uppmärksammas nu polisens verklighet i huvudstaden där allt fler poliser vittnar om ett hårdare arbetsklimat med allt mindre respekt från invandrarungdomar.

Det var på lördagen som norska VG publicerade en debattartikel författad av Hassan Ali från Oslopolisen. I texten berättar polismannen om bemötandet som han och kollegorna får när de möter invandrarungdomar i huvudstaden. Han vittnar om en kultur där hans kollegor allt oftare blir kallade rasister när de är ute på arbete.

Kristin Aga är chef över polisförbundet i Oslo och hon bekräftar att kollegor vittnar om den verklighetsbild som Ali beskriver i debattinlägget. Hon hör om många poliser som berättar att det blir allt vanligare att ungdomar använder okvädingsord, rasistanklagelser och hot.

– Poliser upplever en kraftigt minskad respekt från ungdomarna i de miljöer som Ali beskriver. Vi ser även hur det kryper allt lägre i åldrarna och många av personerna har en annan etnisk bakgrund än norsk, kommenterar Aga.

”Ett samhällsproblem”
Polischefen frågar sig var dessa ungdomar har sina föräldrar någonstans. Därefter slår hon fast att den rådande utvecklingen med bristande respekt mot polisen är ett samhällsproblem.

– När 13-åringar kallar polisen för rasister då har det gått över gränsen. Det är inte bara ett problem för polisen, det är något som angår oss alla, säger Aga.

Regeringen ser problematiken
Justitie- och invandringsminister Jøran Kallmyr från Fremskrittspartiet har läst debattartikeln och känner igen den verklighetsbilden från vad han tidigare har hört från poliser. Kallmyr ser det som ett stort samhällsproblem när man får ungdomsmiljöer som inte har respekt för polisen.

– En stor del av utmaningen är att dessa ungdomar kommer från andra länder och kulturer där man inte har respekt för polisen och där polisen arbetar på ett helt annat sätt än i Norge. Det här är ett integrationsproblem där flera delar i samhället måste vidta åtgärder, anser Kallmyr.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons