NRK

Bild från programmet ”Oro” i NRK.

Inrikes

Norsk TV besöker Sverige för att uppmärksamma problem med invandring

Publicerad 1/4/2019
Annons

Norsk statstelevision har gjort en programserie om vad som oroar människor i Norge. I ett program uppmärksammas norrmäns oro för invandring och situationen i Sverige, i folkmun kallat ”det svenska tillståndet”. Efter att NRK besökt Malmö ger programledaren sin syn på situationen. ”För att undvika situationen i Sverige måste vi ta problemen på allvar”, säger Ajkic.

I den norska programserien ”Oro” uppmärksammas invånarnas oro för olika samhällsproblem och utvecklingar i omvärlden. Det första avsnittet handlar om invandring och svenska förhållanden.

I reportaget som sänds i den statliga norska tv-kanalen NRK berättar flera personer i Norge om en oro för situationen i grannlandet Sverige med exploderande kriminalitet, arbetslöshet och parallellsamhällen. En läkare i Norge berättar att han är orolig över antalet skjutningar i Malmö eftersom Sverige är geografiskt nära och länderna är väldigt lika i sig.

Ytterligare personer i Norge berättar att de oroar sig för att polisen inte ser ut att ha kontroll över situationen. Samtidigt syns tendenser till ökad segregation även i Norge.

För att ta reda på mer om problematiken i Sveriges ’utsatta områden’ har NRK valt att resa till Rosengård i Malmö. På plats talar Ajkic med lokalbor, ungdomsledare och även med nationalekonomen Tino Sanandaji för att ge en tydligare bild över samhällsproblem som uppstått med invandring.

Gängmord 10 gånger vanligare
Sanandaji förklarar att kriminaliteten har ökat kraftigt i Sverige de senaste fem till tio åren. När det gäller gängmord är det tio gånger vanligare i Sverige jämfört med Norge.

– Det finns substans i begreppet att säga ”svenska tillståndet”. Kriminaliteten är ett problem i Sverige. Bland invandrartäta områden har kriminalitet nått nivåer som vi aldrig tidigare sett i Sverige, säger Sanandaji.

https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10156163728123231

Förhindra utvecklingen
I samband med besöket i Rosengård ger programledaren sin syn på utvecklingen och problemen. Ajkic förklarar att det i snitt dör 28 personer i gängrelaterad kriminalitet i Sverige per år och om utvecklingen inte ska bli likadan i Norge måste den hanteras annorlunda.

I Sverige anser Ajkic att debatten möjligen varit för hård och att några undviker att prata om problematiken för att invandringskritiska grupper inte ska växa. Programledarens slutsats är att ingenting löser sig om problemen grävs ner. Istället kommer problemen att växa.

– För att undvika situationen i Sverige måste vi ta problemen på allvar, säger Ajkic.

Besökte Stockholmsförorter
Redan år 2016 gjorde NRK ett inslag från ’utsatta områden’ i Sverige. I inslaget besökte man Stockholmsförorter för att uppmärksamma ett växande problem med parallellsamhällen.

NRK talade med poliser, lokalbor och även då med nationalekonomen Tino Sanandaji. Under resan i den svenska huvudstaden fick NRK uppleva hotfulla situationer med bland annat stenkastning mot polis och en avbruten intervju. När Sanandaji intervjuas i ett café i förorten Husby tar sig maskerade män in och tvingar bort det norska kamerateamet från området.

Polisinspektör Lars Alvarsjö berättade att blåljuspersonal möts av stenkastning, handgranater och skottlossning. Alvarsjö bedömde situationen i Stockholmsförorterna som allvarlig.

– Det är vissa områden som vi håller på att tappa kontroll i, förklarar Alvarsjö.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons