På måndagen hölls riksdagsval i Norge och Arbeiderpartiet blir med 26,4 procent störst. Nu blir det förmodligen också partiledare Jonas Gahr Støre som kommer att försöka bilda regering.

Då partiledarna samlades på måndagskvällen fick Jonas Gahr Støre frågan när han kan presentera en regering.

– Jag vill börja med att smälta resultatet. Jag tror att vi alla behöver sova ut först, och sedan prata internt och sedan ta en runda samtal. Sedan har vi en grund för att få igång regeringssamtalen, sa AP-ledaren till NRK.

Sosialistisk Venstre (SV) ökar preliminärt till 7,5 procent. Senterpartiet (SP) går från drygt tio procent till 13,6 och är landets tredje största parti. Tillsammans får de tre partierna 89 av Stortingets 169 platser och därmed egen majoritet.

Marxistisk skräll

Genom att dubblera sina röster ökar marxistiska Rødt mest och ser ut att kunna komma in i riksdagen med preliminära 4,7 procent. Partiet vill avskaffa marknadsekonomin och talar öppet om revolution i sitt principprogram.

Samtidigt ser det norska miljöpartiet ut att missa riksdagsspärren.

SD-toppen: ”Oroande trend”

Mattias Karlsson (SD) kommenterar det norska valet:

En mycket oroande trend som kan skönjas över stora delar av Västvärlden där framförallt unga människor i urbana miljöer som indoktrinerats av vänstervridna universitet och den tilltagande ”woke”-kulturen, i rask takt radikaliseras. Västvärldens konservativa behöver snarast möjligt inse vikten av att bygga upp motkulturer som kan bromsa denna utveckling.