Efter önskemål från de anställda, där 120 olika nationaliteter finns representerade, har ledningen på Scandichotellet gått med på att ta bort fläskkött från menyn för personalen på kvällstid. ”Vi är stolta över mångfalden på hotellet”, säger hotellchefen Lise Solheim Haukedal.

Korvar, bacon och annat annat slags fläskkött finns inte längre på de anställdas meny på kvällstid. På dagtid finns det dock kvar tills vidare.

– Det stämmer att vi provar att undvika fläsk i personalmatsalen. Vi är stolta över mångfalden på hotellet. Vi har många nationaliteter bland våra anställda, och vi vill anpassa oss. Samtidigt har vi ett stort fokus på matsvinn i Scandic och önskar att begränsa detta så mycket som möjligt, säger Lise Solheim Haukedal.

På frågan varför man valt att just ta bort fläskkött uppger Solheim Haukedal att det beror på återkoppling från personalen och att man valt att hörsamma åsikterna. Hon understryker även att inkludering är en viktig faktor för hotellet. Man ska inte ha fått några klagomål på fläskförbudet.

Reaktioner på politisk nivå
– Vad de serverar till sina anställda är inte något jag ska lägga mig i, säger Jon Helgheim, invandringspolitisk talesperson för Fremskrittspartiet, men lägger till:

– Detta är något vi ser ökar som jag menar är ett missriktat bidrag till integrering som jag menar istället skapar flera motsättningar. Många känner att detta är en anpassning till en annan kultur och religion och att det har folk inget till övers för. Det bygger på en princip att majoriteten ska anpassa sig efter en minoritet.

UPPDATERING:
Hotellet hörde av sig till Samhällsnytt och menade att artikeln var felaktig och det hade sin utgångspunkt i den norska tidningen VG som först skrev om det hela. De menar att fläskkött endast tas bort på kvällstid då det endast finns en rätt att tillgå.

Men det var också vad vi skrev ursprungligen. Vi skrev, vilket kan läsas i ursprungsartikeln ovan:

Korvar, bacon och annat annat slags fläskkött finns inte längre på de anställdas meny på kvällstid. På dagtid finns det dock kvar tills vidare.

Hela hotellet mail kan läses nedan.

HOTELLETS MAIL:

Hej,

Vi har noterat att ni har publicerat en artikel med ursprung i den norska tidningen VG om vårt hotell i Bergen, Hotel Norge by Scandic. Innehållet i artikeln är direkt felaktigt. VG har under dagen ändrat sin artikel till att spegla sanningen och vi uppmanar er att omgående göra detsamma. Ursprunget till artikeln är ett missförstånd i en kontakt med VG.

Påståendet att Hotel Norge by Scandic har slutat servera fläskkött i sin personalmatsal stämmer inte. Hotellet serverar både skinka, bacon och annat fläskkött på dagtid när personalmåltiden som erbjuds är en lunchbuffé.

Däremot, under kvällstid, minskas utbudet och det serveras endast en varmrätt. Av praktiska skäl så att flest möjliga av hotellets medarbetare har möjlighet att äta den varmrätt som serveras enades hotellets chefer om att inte servera fläskkött under den ena specifika måltiden.

Under de fyra månader som har gått sedan detta infördes har det inte framkommit ett enda klagomål eller negativ reaktion från hotellets medarbetare till ledningen.

Scandic har över 120 nationaliteter anställda i koncernen och vi är mycket stolta över vår mångfald. Vi är också mycket måna om våra medarbetare och gör det vi kan för att de ska ha alla möjligheter att äta en god och vällagad personalmåltid under sina arbetspass.

Vi förutsätter att ni, precis som det norska mediet, ändrar er artikel omgående.

Vänligen, Heidi

Heidi Wold
Communication Director Sweden