Greta Thunberg ska inte komma och hålla tal i det norska parlamentet Stortinget. Det tycker en majoritet av Norges stortingsledamöter, skriver ABC Nyheter.
– Hon är inte norsk och hon är inte folkvald, säger högerpartiets gruppledare Trond Helleland.

Det är norska miljöpartiet som vill bjuda in den svenska klimataktivisten till Norge för att tala inför Stortingsledamöterna. Men det säger alltså en majoritet av partierna nu nej till.

Fremskrittspartiet protesterade redan i måndags mot förslaget från de norska miljöpartisterna.

Vi behöver klimatlösningar som faktiskt minskar utsläppen och som använder ny teknik, inte ännu fler domedagsprofetior och klimatförslag som plågar människor, kommenterade Frp-ledaren Sylvi Listhaug då.

Socialdemokratiskt nej

Nu säger även de norska socialdemokraterna, högerpartiet och centerpartiet ifrån. Därmed är en tydlig majoritet emot att bjuda in Greta Thunberg till Stortinget.

– Stortingets talarstol är folkets valda representanters talarstol. Därför blir det ett nej från oss till Greta Thunberg. Hon är inte norsk och hon är inte folkvald, kommenterar norska högerns gruppledare Trond Helleland.

För två år sedan ville Miljöpartiet i Sverige bjuda in Greta Thunberg till riksdagen för att låta henne hålla tal där, men även det förslaget stoppades av en riksdagsmajoritet.