Migranter

Genrebild. Faksimil Facebook.

Utrikes

Norskt nej till mottagande av migranter upplockade på Medelhavet

Publicerad 8/22/2019
Annons

Efter att Italien ännu en gång vägrat ta emot fler illegala migranter som plockats upp på Medelhavet av så kallade icke-statliga organisationer gick bland andra Frankrike till slut med på att ta emot dessa. Men man ser helst att andra länder delar bördan och frågade Norge ifall de kunde ta emot en del av migranterna. Där blev det dock nej.

På det spanska skeppet Open Arms och norskägda Ocean Viking fanns sammanlagt över 500 illegala migranter ombord. Frankrike och fem andra EU-länder erbjöd sig att ta emot dessa och behandla deras asylansökan. På en förfrågan från den franska regeringen om att ta emot en del av migranterna säger Norge nej.

LÄS ÄVEN: Salvini om båtmigranterna: ”Ni kan åka till Spanien”

– De har frågat om vi kan ta emot migranter från Open Arms och Ocean Viking. Det har vi sagt nej till, säger justitie- och invandringsminister Jøran Kallmyr tillhörande Fremskrittspartiet.

Skälet ska vara att grundläggande mekanismer för att förhindra människor från att göra de livsfarliga resorna på Medelhavet inte finns på plats. Tills ett screeningsystem upprättats som möjliggör att migranter som inte har rätt att stanna i Europa snabbt kan skickas tillbaka vill man inte delta i en omfördelning.

Kraftigt minskad trafik på Medelhavet
Sedan i synnerhet Italien sagt nej till fler skepp med illegala migranter har skytteltrafiken över Medelhavet minskat avsevärt. I januari visade nya siffror att den minskat med 95 procent. De striktare reglerna ledde också till långt färre dödsfall.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons