Katedralen, som klassats som ett världshistoriskt monument av Förenta Nationerna, fattade eld sent i måndags eftermiddag. Det ska enligt uppgift vara en byggnadsställning bredvid som fattat eld och branden ska sedan ha spridit sig till själva katedralen.

Katedralens huvudspira har kollapsat och hela mittskeppet är i lågor.

https://www.facebook.com/manuela.macedo.946517/videos/217542245870293/

 

Här ser man spiran rasa ihop:

https://twitter.com/ZelinskyAdam/status/1117862806307524608?s=19

Gör smileys på Facebook
Opinionsbildaren Paul Joseph Watson uppmärksammar vilka som göra stora ”smileys” på Facebook om branden, något han kallar ”avskyvärt”:

”Gripes av vördnad”
Samhällsnytts krönikör skriver om händelsen, med ett utdrag ur en läsebok för folkskolan från 1922:

Notre Dame brinner. Jag tror vi är många som tolkar bilden av den brinnande katedralen som ett tecken, en symbol. Det är mer än en byggnad som går under. Den här bilden uttrycker vår känsla av att leva i en civilisations sista dagar.

Ur LÄSEBOK FÖR FOLKSKOLAN (1922):

Det äldsta Paris ligger på en ö i Seine. Liksom »staden inom broarna» i Stockholm kallas denna ö ännu »Staden», la Cité. Där ligger Paris förnämsta kyrka, Notre Dame (Vår frus, d. v. s. Jungfru Marias, kyrka).

Den invigdes vid 1100-talets slut och är ett av den gotiska byggnadsstilens första och ståtligaste minnesmärken. Detta sätt att bygga uppkom just på denna tid vid och i Paris och spred sig därifrån till Tyskland, England och Sverige.

Man häpnar, då man ser Notre Dame, först över de väldiga måtten och över den fasthet och kraft, som talar ur den av gråaktig sten uppförda kyrkan. Man går närmare och förvånas nu över det fina stenhuggeriarbete, som likt knypplade spetsar täcker hela den jättestora byggnaden.

Och man gripes av vördnad, då man träder in genom de bildprydda ingångarna och går fram under de höga valven, som få sin hemlighetsfulla belysning genom de gamla dyrbara målade glasfönstren.

I sju århundraden ha stadens invånare här bett för sig själva, för Paris och för Frankrike.

Bygget av katedralen påbörjades 1163 och slutfördes år 1345. Napoleon Bonaparte lät sig krönas till kejsare här den 2 december 1804.