Efter diverse spekulationer om hur katedralen ska återuppbyggas efter branden den 15 april i år – bland annat en svensk arkitektbyrå som ville ha ett offentligt bad på dess tak, har den franska senaten nu beslutat att byggnaden ska återställas till sitt originalutförande.

– Återuppbyggnaden av Notre-Dame bör ta hänsyn till den teknik som var tillgänglig när den byggdes, med respekt till den gotiska harmonin som kommer från en kombination av människor som byggde den och de material som de använde – sten, trä, järn och glas. Vi måste respektera andan av detta arbete. Den gotiska perioden var en höjdpunkt i arkitekturen… Om vi ska göra det rätt kommer det att hålla i ytterligare 1 000 år, sa Florian Renucci, stenläggare som specialiserar sig på medeltidsbyggnation.

LÄS ÄVEN: Notre Dame i full brand – kulturarv från 1163 upp i rök

Debatten om hur Notre-Dame ska återuppbyggas har gått hög sedan branden men på måndagskvällen kom beslutet från senaten där man godkänner regeringens restaureringsanslag under förutsättning att den återställs till sitt originalutförande.

Medan president Emmanuel Macron har efterlyst ”en uppfinningsrisk restaurering” säger sig Paris socialistiska borgmästare Anne Hidalgo ha en mer konservativ syn på saken.

Många i senaten, i synnerhet från den konservativa oppositionen, har varit kritiska mot Macrons löfte om att restaureringen ska vara klar redan till OS i Paris 2024.