Notre-Dame

Foto: UMA/u-m-a.se

Utrikes

Notre-Dame kan förvandlas till offentligt bad

Publicerad 5/16/2019
Annons

Efter den dramatiska branden som ödelagt stora delar av Notre-Dame-katedralen öppnar Frankrikes president Macron för ”samtida inslag” för att göra den medeltida kyrkan ”vackrare än den var innan branden”, rapporterar The Guardian. Ett av förslagen som fått mycket uppmärksamhet går ut på att förvandla katedralens tak till ett offentligt bad.

Föreslaget kommer från den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Ulf Mejergren Architects (UMA). I beskrivningen av projektet skriver byrån att de vill skapa en ”meditativ offentlig plats med oslagbara vyer över Paris”.

De tolv statyer av apostlar som togs ner under renoveringen och räddades undan elden ska återinstalleras och vakta det nya badet, enligt förslaget.

Ett annat förslag går ut på att bygga ett gigantiskt växthus på taket som ska ”förse fattiga med grönsaker”.  The Guardian medger att sådana förslag knappast kommer att glädja ”traditionalister” som vill återskapa katedralen exakt som den har varit.

Florian Renucci, stenläggare som specialiserar sig på medeltidsbyggnation, menar att Notre-Dame kan och ska återuppbyggas i sin historiska form:

– Återuppbyggnaden av Notre-Dame bör ta hänsyn till den teknik som var tillgänglig när den byggdes, med respekt till den gotiska harmonin som kommer från en kombination av människor som byggde den och de material som de använde – sten, trä, järn och glas. Vi måste respektera andan av detta arbete. Den gotiska perioden var en höjdpunkt i arkitekturen… Om vi ska göra det rätt kommer det att hålla i ytterligare 1000 år.

LÄS ÄVEN: Alex Schulman om branden i Notre-Dame: ”Äntligen.”

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons